Lidija Marković je brez težav zmagala. Foto: BoBo/Matko Begović/PIXSELL
Lidija Marković je brez težav zmagala. Foto: BoBo/Matko Begović/PIXSELL

Nenavadno tekmovanje je skoraj dva meseca odmevalo ne le v državah nekdanje Jugoslavije, ampak tudi širše, saj so o "maratonski preizkušnji" poročali tako rekoč vsi svetovni mediji.

Na izziv, ki se norčuje iz pregovorne lenobe Črnogorcev in je potekal v vasi Brezna, se je prijavilo 21 ljudi, poleg domačinov tudi iz Rusije, Srbije in Ukrajine. 18. avgusta so skupaj legli pod drevo v vasi Donja Brezna v Črni gori. Po več kot enem mesecu je večina sodelujočih obupala, ostali so še štirje, ki so jih zaradi hladnejših noči preselili v bližnjo stavbo.

V prihodnjih dneh sta odpadla še dva, tako da sta se v veliki finale prebila dva 23-letnika, oba Črnogorca, Lidija Marković in Filip Knežević. A ko sta ležala že 50. dan, sta se dogovorila, da imata te (ne)dejavnosti vendarle dovolj. A nista bila oba razglašena za zmagovalca, saj je Filip sklenil, da si ne želi medijske pozornosti, zato je zmago prepustil sotekmovalki.

Za zmagovalko v ležanju je bila tako razglašena kozmetičarka Lidija iz Nikšića, ki je sicer z veseljem sprejela glavno nagrado 1000 evrov, a jo nato že nekaj dni pozneje namenila v humanitarne namene. V intervjujih po zmagi je namreč pojasnila, da njen glavni cilj sploh ni bil denar.

"Dolgo sem se pripravljala na to tekmovanje, kar tri leta sem čakala, da ga bodo spet organizirali, saj sem si res želela odpočiti. Nič čudnega, da sem se zato prva prijavila in nato tudi prva pojavila na mestu dogodka. Iskreno, nič mi ni bilo težko. Ne morete si predstavljati, kako dober je občutek, ko veš, da te naslednji dan ne čaka kup opravkov, ampak lahko vse dni uživaš in počivaš," je dejala.

To je bila dvanajsta izvedba tekmovanja v ležanju v Črni gori. Foto: BoBo/Matko Begović/PIXSELL
To je bila dvanajsta izvedba tekmovanja v ležanju v Črni gori. Foto: BoBo/Matko Begović/PIXSELL

"Naveličala sem se le sporočil nekaterih"

A z njenim sodelovanjem na tekmovanju se niso strinjali vsi – družinski člani so jo med preizkušnjo redno obiskovali in ji ponujali, da ji bodo oni nakazali tisoč evrov, če neha ležati in se vrne domov, a njihove ponudbe ni sprejela. "Nisem tu zaradi denarja, ampak zaradi same zmage. To je predvsem psihološka igra," jim je odgovarjala dan za dnem.

Lidija je z mejnikom 50 dni z lahkoto postavila tudi nov rekord, saj je lani zmagal tekmovalec, ki je v vodoravnem položaju zdržal 117 ur oziroma pet dni.

Tekmovalci so letos lahko vsakih osem ur za 15 minut vstali in odšli na stranišče, sicer pa so morali vse drugo delati leže. "Med prvim odmorom sem se šla zjutraj oprhat, med drugim, večernim, pa sem si umila lase. Vse drugo mi je uspelo opraviti v postelji. Ponoči sem trenirala in se razgibavala," je po zmagi še dejala Lidija in dodala, da si zdaj, ko jo vsi poznajo, v svojem kozmetičnem salonu obeta veliko več obiska in zaslužka. Dejala je še, da bi lahko ležala še več dni, saj se ga nikakor še ni naveličala. "Naveličala sem se le sporočil nekaterih ljudi," je dejala.

Razkrila je še, da je bil edini stresni trenutek takrat, ko so ležali pod drevesom in je čez njo steklo nekaj miši. "Imam hud strah pred njimi. Tako da sem si rekla, da če takrat nisem vstala, ne bom nikoli," je še dejala Marković. Za konec pa je zatrdila, da se ne strinja s stereotipom, da so Črnogorci leni.