Čigav je mladič (fotografija je simbolična)? Foto: Reuters
Čigav je mladič (fotografija je simbolična)? Foto: Reuters
Pingvina
Mediji so leta 2011 objavili fotografije gejevskih afriških pingvinov Pedra in Buddyja, ki sta živela v živalskem vrtu v Torontu. Foto: Reuters

Perje, boj s kljuni in veliko vreščanja je spremljalo družinske zdrahe v ogradi s cesarskimi pingvini v Odenseju. Potek dogodkov in interpretacija spora sta seveda zrasla v glavah človeških oskrbnikov, ki so prepričani o poskusu kraje mladička.

Kot je pojasnila oskrbnica Sandie Hedgegaard Munck, je gejevski pingvinji par skoval pretkan načrt, kako priti do naraščaja, če jima že mati narava to preprečuje. Ko se je mladičkova mati odpravila plavat, je skrb za "kepico" padla na očetova ramena, toda temu za pingvinčka ni bilo prav veliko mar. Gejevski par je presodil, da je to odlična priložnost za "napad". Hitro sta "odracala" do mladička in ga skrila med noge.

"Kakšna škoda, ga bova pa midva vzela"
"Starša sta izginila in v naslednjem trenutku je bil mladič ukraden," je pojasnila Hedgegaard Munckova, ki je vso krivdo za zaplet pripisala biološkemu očetu. "Vem, da je samica zelo prizadevna, saj neprestano skrbi za svojega potomca. Če se kdo izmed oskrbnikov približa njej ali mladiču, postane zelo napadalna. A mama je neko popoldne odšla v bazen, da bi si privoščila sproščujočo kopel, zato je moral oče paziti na pingvinčka. A ni bil kos nalogi, preprosto je odšel in ga pustil samega. To sta videla istospolna samca, ki sta si verjetno mislila: 'Kakšna škoda, ga bova pa midva vzela!'"

Tako se je tudi res zgodilo, a mama se seveda s tem ni sprijaznila. Naslednji dan sta biološka starša odločno zahtevala svojega potomca nazaj. Odkorakala sta do novopečene družine s posvojencem in se pogumno zoperstavila gejema s kljuvanjem in glasnim oglašanjem, geja pa sta mladiča zaščitniško skrivala med nogami. Zavrela je kri in sledil je nekajminutni boleč spopad, a konec dober, vse dobro – pingvinček se je vrnil v mamino naročje. Pingvinji spopad za mladička so danski oskrbniki posneli in ga objavili na svoji strani na Facebooku. Pogledate si ga lahko pod novico.

Tudi gejevska samca nista ostala praznih rok, saj so jima oskrbniki v skrb predali oplojeno jajce samice, ki ne bi mogla skrbeti za naraščaj, tako da bosta vseeno postala starša.

Ko Roy in Silo postaneta starša Tanga
S tem seveda ne bosta postala prvi istospolni pingvinji par, ki bo lahko skrbel za mladiča. Že leta 2004 je časopis New York Times poročal o Royu in Silu, samcih, ki sta se zaljubila med bivanjem v ogradi živalskega vrta v Centralnem parku na Manhattnu v New Yorku.

Roy in Silo sta si izkazovala vse nežnosti, ki si jih zaljubljeni pingvini pač izkazujejo – prepletala sta vratove, spuščala glasove in imela tudi spolne odnose. Kmalu sta si želela postati družina, zato sta si v gnezdo privalila velik kamen in na njem sedela. Njun oskrbnik je prepoznal njuno koprnenje po starševstvu, zato jima je dal pravo pingvinje jajce. In res se je čez nekaj časa izvalil Tango, za katerega sta skrbela, dokler ni bil dovolj star, da se je osamosvojil. Roy in Silo sta svojo zvezo vzdrževala šest let, nato pa je zaradi neznanega razloga med njima zaškripalo in sta se razšla, je takrat še zapisal New York Times.