Človeštvo in roboti z roko v roki. Foto: Reuters
Človeštvo in roboti z roko v roki. Foto: Reuters

Musk je priznal, da je robot, prikazan na vsakoletni prireditvi Tesla AI, le prototip, vendar je prepričan, da bo Optimus na prodaj v prihodnjih letih. Teslovi inženirji so še povedali, da bodo robote testirali tako, da bodo delali v tovarni njihovih električnih avtomobilov.

Se nam obeta nova oblika civilizacije? Foto: Reuters
Se nam obeta nova oblika civilizacije? Foto: Reuters

Gledalcem so pokazali tudi videoposnetek, na katerem Optimus opravlja preprosta opravila: zaliva rože, nosi škatle in dviga železne palice. Musk je še zagotovil, da bo množično proizveden robot stal manj kot 20.000 evrov. "To je zares korenita sprememba civilizacije, kakršno poznamo", je ponosno povedal lastnik podjetja Tesla.

Vlagateljev ni prepričal

S prikazanim pa ni prepričal vlagateljev in finančnih analitikov, ki so izrazili skepso do robotike. Kljub njihovim nasvetom, naj se Tesla osredotoča na poglavitno dejavnost izdelave električnih avtomobilov, Musk na vse pretege hoče odgovoriti na najtežje vprašanje umetne inteligence: "Kako izdelati stroj, ki lahko nadomesti človeka?" Sicer je bogataš v preteklosti zatrjeval, da je umetna inteligenca grožnja človeštvu, vendar je od takrat svoja stališča spremenil.

Premislil si je o nevarnosti umetne inteligence

Zdaj je prepričan, da bo njegovo podjetje poskrbelo za varen prehod človeštva v svet, kjer roboti delajo, ljudje pa uživajo sadove njihovega dela. "Seveda moramo paziti, da se ne bomo spustili po Terminatorjevi poti," je problematiko opisal s pomočjo ikonskega filma z Arnoldom Schwarzeneggerjem v glavni vlogi. Izmed številnih varnostnih ukrepov, da do filmskih prizorov ne bi prišlo je tudi tipka za izklop, s katero ni mogoče manipulirati.