Letošnjega festivala se je udeležilo 5000 ljudi. Foto: Reuters
Letošnjega festivala se je udeležilo 5000 ljudi. Foto: Reuters

Po navedbah organizatorjev je letošnji festival obiskalo približno 5000 rdečelascev iz različnih držav. Na dogodku so pripravili številne delavnice, med drugim o slikanju, fotografiranju in glasbi, pa tudi o ličenju in nasvetih za nego kože, saj imajo številni rdečelasci tudi bolj občutljivo polt.

Nekateri imajo tudi slabe izkušnje z vrstniškim nasiljem zaradi svoje barve las in polti, zato se z veseljem udeležijo letnega dogodka v Tilburgu. "Ne počutim se več samega, počutim se kot del skupine, tukaj se počutim izpolnjenega," je za Reuters povedal 30-letni Liam Hunter iz Škotske.

Na dogodku je v ospredju druženje in spoznavanje novih ljudi. Foto: Reuters
Na dogodku je v ospredju druženje in spoznavanje novih ljudi. Foto: Reuters

Rdečelasci predstavljajo od enega do dva odstotka svetovnega prebivalstva. Pogostejši so v državah severne in severozahodne Evrope, kjer predstavljajo od dva do šest odstotkov populacije.

Festival nastal zaradi oglasa amaterskega slikarja

Nizozemski festival se je začel po naključju, potem ko je amaterski slikar Bart Rouwenhorst leta 2005 v regionalnem časopisu objavil oglas, da išče 15 modelov z rdečimi lasmi, odzvalo pa se je 150 ljudi.

Rouwenhorst, ki sicer nima rdečih las, je naredil skupinsko sliko z vsemi, ki so stopili v stik z njim. Njihovo srečanje je bilo tako uspešno in je vzbudilo toliko pozornosti, da so iz njega napravili vsakoletni dogodek.

Leta 2013 se je festival vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov kot največje srečanje ljudi z naravnimi rdečimi lasmi, na tradicionalni skupinski fotografiji je takrat poziralo 1672 rdečelascev.