Kot smo že poročali, so 46-letnega Paava Arhinmäkija, enega izmed štirih podžupanov Helsinkov, in njegovega prijatelja prejšnji konec tedna varnostniki ujeli, ko sta s sprejem risala grafite v železniškem predoru.

Čeprav sta grafitarja ustvarila pravo umetnino, ki je nedvomno popestrila stene sicer pustega predora, namenjenega tovornemu železniškemu prometu med Helsinki in pristaniščem, so bili pristojni neprizanesljivi: obema grozi 3500 evrov globe, tako zaradi vandalizma kot zaradi stroškov ustavitve železniškega prometa med triurnim odstranjevanjem grafita.

Arhinmäki se je sicer v zapisu na družbenih omrežjih za ravnanje že opravičil in priznal, da je ravnal "precej neumno", ob tem pa se zavezal, da bo poravnal denarno kazen in prevzel politično odgovornost za svoja dejanja. A odstopiti ne želi, poročanje finskih medijev povzema AP.

Politika – tudi nekdanjega finskega kulturnega ministra – je v bran vzela tudi njegova stranka Leva zveza, so se pa proti njemu obrnili prebivalci finske prestolnice, ki glasno zahtevajo njegov odstop. Strastnega ljubitelja (in v mlajših letih tudi vnetega ustvarjalca) grafitov zdaj podpira le še peščica najzvestejših podpornikov, še poročajo finski mediji.

Grafitarstvo je v Helsinkih pogosto predmet javne razprave, saj mesto vsako leto za njihovo odstranjevanje nameni več kot pol milijona evrov, po drugi strani pa nekateri poudarjajo pomen poulične umetnosti, ki da jo aktualna mestna oblast zatira.