Več sto potapljačev je na otočju Florida Keys, ob južni obali Floride, spet poslušalo podvodni koncert v okviru Lower Keys Underwater Music Festival, ki je bil namenjen poudarjanju pomembnosti zaščite koralnih grebenov.

Udeleženci so med plavanjem med pisanim morskim življenjem in koralnimi stvaritvami poslušali glasbo na temo vode, ki jo je predvajala lokalna radijska postaja. Melodije so se pod vodo razlegale prek nepremočljivih zvočnikov, ki so bili obešeni pod čolni nad grebenom. Oceanski seznam predvajanja je vključeval tudi pesem Yellow Submarine skupine The Beatles, Fins Jimmyja Buffetta in glavno pesem iz Male morske deklice.

Skladbe so se prepletale s sporočili, ki so ozaveščala o načinih za zmanjšanje okoljskih vplivov na svetovne koralne grebene, katerih bogata biotska raznovrstnost je vodila k temu, da jih imenujejo tudi morski deževni gozdovi. Glavni namen vsakoletnega štiriurnega festivala na najbolj južni točki celinskih Združenih držav Amerike je bilo torej spodbujanje zaščite in ohranjanja grebenov, obenem pa je dogodek omogočil edinstveno podvodno izkušnjo. Zvočno dogodivščino so popestrile tudi morske deklice in drugi kostumi, poroča AP.

Festival podvodne glasbe, ki je predstavil tudi ekološko ozaveščeno potapljanje, je potekal na grebenu Looe Key, območju nacionalnega morskega rezervata Florida Keysa. Tega so ustanovili leta 1990, varuje pa 9800 kvadratnih kilometrov vode, vključno z grebenom, ki teče vzporedno z 201 kilometer dolgo otoško verigo.