Mali kosmatinci bodo javnosti predstavljeni 3. oktobra. Če bo ta dan deževalo, bo dogodek prestavljen na 10. oktober. Foto: ZOO Ljubljana
Mali kosmatinci bodo javnosti predstavljeni 3. oktobra. Če bo ta dan deževalo, bo dogodek prestavljen na 10. oktober. Foto: ZOO Ljubljana
Alpake v ljubljanskem živalskem vrtu
Alpake živijo v čredi, ki jo vodi samec. Foto: ZOO Ljubljana

V ZOO Ljubljana je namreč že prispela celotna čreda teh, kot pravijo v živalskem vrtu, "simpatičnih kuštravcev iz Latinske Amerike", obiskovalci pa jih bodo imeli priložnost spoznati že 3. oktobra, ko bo program v celoti posvečen tem živalim in njihovi domovini.

Prvi bo alpake pozdravil Ribič Pepe, otroci bodo ustvarjali v tematsko obarvanih delavnicah, poslušali pravljice, se sladkali s krompirjem in se seznanili tudi z nekaterimi živalmi Južne Amerike. Pogledali si bodo, kako so nekoč tkali in izdelovali prejo, barvali bodo volno in izdelovali izdelke iz volne. Malo starejši bodo uživali ob glasbi Pike Božič, Tinkare Kovač, 4play in v veliki modni reviji ZOO Fashion z znanimi slovenskimi manekeni, manekenkami in oblikovalci, in sicer z Denisom Strnadom, Jessico Jagec in Jano Koteska.

Če se počutijo ogrožene, pljuvajo
Alpake pripadajo eni izmed štirih vrst južnoameriških kamel, pojasnjujejo v ZOO-ju. "Pokriva jo gosta in zelo mehka dlaka, ki je lahko belo, rjavo, sivo ali črno obarvana. Na dolgih in vitkih nogah spretno in lahkotno hodi po visokogorskih pašnikih in skalovju. Pravi virtuoz pa je v pljuvanju, kadar se počuti ogroženo. Zadane točno v obraz, saj meri v oči plenilca," še pravijo v živalskem vrtu.

Alpake južnoameriški Indijanci gojijo v Andih od osrednjega Peruja do zahodne Bolivije. Njihovo življenjsko okolje so andski travniki in močvirja od višine 4.400 do 4.800 metrov. Tehtajo lahko do 65 kg in v višino zrastejo do okoli metra. Živijo lahko več kot 20 let. Alpake živijo v čredah, ki jih sestavljajo vodilni samec, več samic in njihovi mladiči.

Redijo jih zaradi dlake
Alpake so s križanjem pred nekaj tisočletji vzredili ljudje, predvsem zaradi njihove dolge in mehke dlake, iz katere so si izdelovali oblačila. Dlaka v nasprotju z ovčjo dlako ne vsebuje lanolina, zato ni mastna in se lažje očisti ter predela.

Alpake so sicer svoje domove dobile v vseh večjih živalskih vrtovih po svetu. Ob prihodu črede v Ljubljano smo pobrskali še za fotografijami drugih živali te vrste po svetu.