Predsednika Medvedjev in Janukovič sta spoštovala cestna pravila. Foto: EPA
Predsednika Medvedjev in Janukovič sta spoštovala cestna pravila. Foto: EPA

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in njegov ukrajinski kolega Viktor Janukovič sta se pomerila v prijateljski dirki s starinskima avtomobiloma. "Danes se bova pogovarjala o tem, kako postati še boljši prijatelji," je ob tem poudaril Medvedjev in dodal, da moraš za to imeti urejene odnose, ne le ceste.

Spoštovala sta varnostne predpise
Predsednika sta vozila avtomobila tipa GAZ-M20 pobeda, ki so jih v nekdanji Sovjetski zvezi izdelovali med letoma 1946 in 1958. Z nasmeškom na obrazu sta obljubila, da bosta spoštovala cestne predpise, potem ko ju je policija seznanila z varnostnimi pravili.

Medvedjeva v belem in Janukoviča v bež avtomobilu so ob prihodu v mesto Gluhov pozdravili otroci z ukrajinskimi in ruskimi zastavicami. Voditelja, ki sta avtomobila vozila s hitrostjo daleč pod omejitvijo, sta z dirko sicer zaznamovala stoto obletnico prve cestne dirke v nekdanjem ruskem cesarstvu od ruskega mesta Sankt Peterburg, mimo Moskve in Kijeva do Odese.

Dirki predsednikov bo danes sledilo tudi tekmovanje oldtajmerjev in modernejših avtomobilov, ki pa bodo prevozili celotno dolžino 1.950 kilometrov od Sankt Peterburga do Odese.

Nekaj utrinkov dogodka si oglejte v fotogaleriji spodaj.