Niko Fric iz Sevnice je osvojil že številne nagrade na mednarodnih tekmovanjih v izdelovanju umetnin iz balonov. Foto: Nikoloon.com
Niko Fric iz Sevnice je osvojil že številne nagrade na mednarodnih tekmovanjih v izdelovanju umetnin iz balonov. Foto: Nikoloon.com
Umetnine iz balonov
Umetnine iz balonov imajo omejen rok trajanja - ta je okoli 10 dni, pravi Fric. Foto: Nikoloon.com
Umetnine iz balonov
Grb očine Sevnica iz balonov (spodaj lahko vidite tudi originalni grb). Foto: Nikoloon.com
Umetnine iz balonov
Bi oblekle takšno poročno obleko? Foto: Nikoloon.com

Pravi, da zdaj ni več stvari, ki si je ne bi zamislil in izdelal, pri čemer poudarja, da nikoli nobene stvari ne izdela dvakrat: "Ne ponavljam svojih del." Po svetu razstavlja tako balonarske mojstrovine kot tudi njihove fotografije, saj izdelki iz balonov ne zdržijo dolgo - največ okoli 10 dni, pojasnjuje umetnik z vzdevkom Nikoloon.

Ker se z oblikovanjem skulptur ukvarja že toliko časa, je v teh letih izumil več postopkov in pripomočkov za oblikovanje balonov ter tako izdelke kot postopke prijavil na patentnem uradu, je pojasnil v pogovoru za MMC. Z oblikovanjem umetnin iz balonov se zdaj ukvarja vsa njegova družina - na tekmovanjih sta se namreč že preizkusila njegova sin in hči.

Več izveste v spodnjem intervjuju, ob strani in v galeriji pod besedilom pa si lahko ogledate tudi fotografije ter videposnetke njegovih izdelkov.


Kdaj ste se začeli ukvarjati z oblikovanjem balonov? Kaj vas je spodbudilo, da ste se tega lotili tako resno?
Moje korenine segajo v čarodejske vode. Ko sem še aktivno čaral za otroke, sem zanje izdeloval figurice iz balonov. Vedno sem hotel več in se izobraževal na seminarjih v tujini. Tako sem videl, kako hitro se ta branža razvija in kakšen uspeh se kaže v svetu. Nekako me je prevzelo in začel sem razmišljati ter delati v tem. Izumil sem veliko svojih tehnik in novih dizajnov. Na seminarjih so organizirali tudi tekmovanja, ki sem se jih začel udeleževati. Začel sem prejemati nagrade in to me je zelo prevzelo. 2003 je bilo moje leto, saj sem zmagal na svetovnem in potem še na evropskem tekmovanju oz. več različnih tekmovanj. In to je vrhunec, ki si ga želi vsak umetnik z baloni. Seveda potem ni bilo konec. Največji festivali me vabijo kot učitelja, kjer podajam svoje znanje naprej. Izdal sem tudi devet svojih DVD-seminarjev.

Koliko časa traja, da izdelate npr. avtomobil iz balonov? Koliko balonov napihnete, da ga sestavite?
Avto je skoraj naravne velikosti in izdelava je potekala dva dni. Bil sem gost v New Yorku, kjer smo izdelovali dekoracijo Halloween. Dekoracijo se je ogledalo več tisoč obiskovalcev v desetih dneh. Balonov ne štejem, mislim pa, da jih je bilo nekje 400.

Iz balonov se da, sodeč po vaših izdelkih, narediti skoraj vse. Obstaja kaj, česar vam še ni uspelo oblikovati iz balonov, pa si to želite?
Ja, meni je zdaj vse jasno in lahko izdelam prav vse, kar si zamislim oz. si zamislijo kupci.

Kaj storite s svojimi izdelki, ko jih izdelate, fotografirate, razstavite?
Moje delo zdaj predstavljam kot umetnost in se udeležujem umetniških kolonij, samostojnih razstav in projektov. Seveda zdaj povezujem tudi fotografiranje in delno svoja dela predstavljam tudi kot fotografije del ali kombinacijo.

Kako dolgo sploh "zdržijo" vaše umetnine (npr. obleke iz balonov)?
Izumil sem tudi tehniko, ki mi podaljša rok trajanja razstave, če imam narejene izdelke iz balonov. Tako sem imel, recimo, razstavo oblek v Dubaju deset dni. Drugače seveda balon zdrži le nekaj dni, kar pa je seveda odvisno od temperature prostora.

Kje dobivate navdihe za svoje umetnine? Kaj je najbolj nenavadna stvar, ki ste jo naredili iz balonov?
Ko izvem za projekt ali si ga zamislim, se poskušam čim bolj približati ideji in konceptu. Moji izdelki so vedno novi in drugačni. To pomeni, da ne ponavljam svojih del. Pred nekaj meseci sem imel razstavo na kongresu čarodejev v Avstriji in kot izdelke sem si zamislil čarodeje v različnih položajih oz. z določenimi triki, ki so jih obiskovalci seveda prepoznali. Uspeh je vedno enkraten, ker ljudje prepoznajo balon kot material in izdelek kot umetnost.

Izumili ste tudi posebno tehniko povezovanja balonov med sabo. Za kaj natančno gre?
Moj izum se imenuje 'Nikoloon system'. Ime je izpeljanka iz mojega imena in dela besede balon v angleščini. Izdelek in sistem je zaščiten na patentnem uradu in ga zdaj prodajam po vsem svetu. S pomočjo te priprave lahko kjer koli na površini balona privežeš naslednji balon. Tako lahko enostavno rečeno izdeluješ verige z baloni, kar je enostavna in zelo praktična ideja za dekoriranje. Seveda pa ni to vse. Sistem omogoča neskončno idej in možnosti. Latex balon ima pretanke stene, da bi lahko kakršno koli lepilo bilo dovoj močno, da bi lahko prišli do enakega učinka, kot ga jaz delam z 'Nikoloon systemom'.

Z oblikovanjem balonov se ukvarja tudi vaša hči. Gre torej za "družinski posel"? Se kdaj zateče k vam po kakšen nasvet?
Vsa družina pač živi z baloni, saj imamo podjetje, ki ekskluzivno prodaja vse vrste balonov za našo regijo. Tako tudi moja otroka Nikita in Luka ustvarjata z baloni. Luka se je tudi že dvakrat pomeril na tekmovanjih v Ameriki, kjer je dosegel drugo in tretje mesto. Nikita pa si že izdela obleko z baloni zase za posebne priložnosti.

Veliko razstavljate predvsem po tujini. Kaj pa doma? V Sloveniji nismo tako naklonjeni tovrstnim umetninam?
Razstavljam po vsem svetu in velikokrat dobim podobno vprašanje. Ne, tudi v Sloveniji ljudje obožujejo balone in moje delo. Lani sem imel zelo veliko razstavo in modno revijo, na kateri je sodelovala tudi naša zdajšnja mis Tina Petelin. Vse skupaj je potekalo v največjem nakupovalnem centru v Mariboru. V dveh dneh so obiskovalci lahko videli moje delo v živo, saj sem delal pred občinstvom. V pomoč sem povabil svoje prijatelje iz Italije, Madžarske in seveda tudi svoje sodelavce iz Slovenije. Projekt je bil enkratno sprejet in obiskan od obiskovalcev in medijev.