Že zdaj so prikupni tigrčki v park privabljali množice obiskovalcev, v tigrovem letu 2010 pa jih pričakujejo še več. Foto: EPA
Že zdaj so prikupni tigrčki v park privabljali množice obiskovalcev, v tigrovem letu 2010 pa jih pričakujejo še več. Foto: EPA

Sibirski tigri, ki so največji in najmočnejši predstavniki svoje vrste, že nekaj let živijo v živalskem parku v mestu Harbin, prestolnici province Heilongdžiang na severovzhodu Kitajske. Siberian Tiger Park je dom več kot 500 sibirskim tigrom, odprt pa je tudi za turiste. Vodilni možje si zaradi tigrovega leta veselo manejo roke, saj so že dobili številne rezervacije za skupine radovednežev, ki si želijo pobliže spoznati žival, ki letos praznuje. Park je razdeljen na deset območij, kjer si obiskovalci lahko ogledajo mladičke, "starešine", pa tudi leve, pume, leoparde in bengalske tigre.

Urejena sta tudi ograjeno sprehajališče in ploščad, s katere si lahko ogledajo hranjenje tigrov z živo perutnino. Oskrbniki v parku se intenzivno ukvarjajo tudi z umetnim oplojevanjem, saj veljajo sibirski tigri za ogroženo živalsko vrsto. V azijskih gozdovih naj bi bilo le še 2.500 teh živali, največjo nevarnost za njih pa predstavljajo divji lovci - sibirski tiger lahko na črnem trgu doseže ceno tudi do 40.000 evrov.

Tigrovo leto
Po kitajskem koledarju se bo leto 2010 začelo 14. februarja. V kitajskem horoskopu je tiger nazadnje zaznamoval leto 1998, predtem pa še 1986, 1974, 1962, 1950, 1938, 1926, 1914, 1902. Ljudje, rojeni v kitajskem znamenju tigra, veljajo za občutljive, nagnjene k globokemu razmišljanju, ki pa se včasih težko odločajo. Pogosto se sprejo s starejšo osebo ali pa s tisto na višjem položaju. Pogosto so zelo sumičavi, a veljajo tudi za pogumne in mogočne. Najbolje se ujemajo z ljudmi, rojenimi v letu konja, zmaja in psa.