Ocvrti škorpijoni so še posebej priljubljena kulinarična specialiteta. Foto: EPA
Ocvrti škorpijoni so še posebej priljubljena kulinarična specialiteta. Foto: EPA

Na tržnici v Pekingu tako stoji kar nekaj stojnic, na katerih prodajalci ponujajo eksotične živali, ki smo jih Evropejci bolj vajeni v terarijih kot pa na krožnikih. Obiskovalci kitajske tržnice se tako lahko mastijo s pečenimi, ocvrtimi, kuhanimi ali sušenimi kačami, pajki, škorpijoni, morskimi zvezdami in konjički, piščančjimi in prašičjimi črevi, črički, žabami ter z mnogimi drugimi nenavadnimi živalmi oziroma njihovimi deli.

Najpogostejše stranke so domačini, ki so nad tovrstnimi "priboljški" resnično navdušeni, pri stojnicah pa se ustavi tudi precej turistov. Nekateri se za lokalne kulinarične specialitete odločijo zato, ker nameravajo vzhodnjaško kulturo spoznati v celoti in želijo za vsako ceno poskusiti tudi najbolj nenavadno hrano, drugi pa k stojnici pricapljajo s skremženimi obrazi, vendar v družbi nasmejanih prijateljev. Pravijo, da je med svetovnimi popotniki taka večerja namreč priljubljena kazen zaradi kakšne izgubljene medsebojne stave.

Le koliko pečenih pajkov in kač morajo ljudje pogoltniti te dni, ko neubogljiv jabulani kar noče in noče v gol ... In koliko jih bodo morali v petek šele pogoltniti Američani, če bodo stavili na zmago svoje nogometne reprezentance!