Tekmovalci so morali pokazati natančnost, hitrost, preudarnost, spretnost in drznost. Foto: BoBo
Tekmovalci so morali pokazati natančnost, hitrost, preudarnost, spretnost in drznost. Foto: BoBo
Svetovno prvenstvo v vožnji vpreg

Tekmovanja so se začela v četrtek, ko so se v dresurni vožnji pomerile dvovprege, v petek je bil dan za tekmovanje enovpreg in štirivpreg v dresurni vožnji, v soboto pa so se vsi sodelujoči - teh je skoraj 80 iz 17 držav - pomerili v maratonski preizkušnji. Ob koncu svetovnega prvenstva v nedeljo se bodo vprege s poniji pomerile še v spretnostni vožnji.

Čeprav je kategorija ponijev pri nas slabše poznana, pa je v svetu vse bolj popularna. Organizatorji so opozorili, da so poniji pravi tekmovalni konji do višine 149, ki so po hitrosti in spretnosti, še bolj pa po atraktivnosti skoraj povsem konkurenčni večjim tekmovalnim konjem, ki jih v Sloveniji običajno spremljamo na konjeniških tekmovanjih.

"Čeprav vemo, da konjeniški šport v Sloveniji ni med najbolj gledanimi, vseeno upamo, da si bodo tokratni dogodek, ki bo ponudil res zelo atraktivne predstave in bo navsezadnje v Slovenijo sploh prvič na taki ravni pripeljal tekmovalne ponije, ogledali tudi številni gledalci," je pred odprtjem prvenstva poudaril direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf.

Pričakovanja slednjega so se izpolnila, saj je Lipico v teh dneh obiskalo veliko ljubiteljev konjeništva iz Slovenije in tujine. Največ obiskovalcev pa pričakujejo danes, ko se bo prvenstvo tudi končalo, podeljene pa bodo tudi nagrade najboljšim.

Svetovno prvenstvo v vožnji vpreg