Klobuk, ki ga je Melania Trump nosila med obiskom prvega para Francije v Beli hiši leta 2018. Foto: AP
Klobuk, ki ga je Melania Trump nosila med obiskom prvega para Francije v Beli hiši leta 2018. Foto: AP

Ko se je v sredo zvečer iztekla dražba za po meri narejen bel klobuk s širokimi krajci, ki ga je nosila Trumpova med obiskom zakoncev Macron v Beli hiši leta 2018, akvarel Trumpove s tem istim klobukom Melania's Vision (2021) francoskega umetnika Marca-Antoina Coulona in NFT, so dražitelji prejeli le pet ponudb.

Vse ponudbe so sprejemali le v kriptovaluti SOL, ki jo je izbrala nekdanja manekenka. In čeprav so za predmete iztržili po 1800 solov, kot je bila izklicna cena, pa niso dosegli praga 250.000 dolarjev, ker je v zadnjih dveh tednih, praktično toliko, kot je dražba trajala, kriptotrg doživel hud padec, pri čemer so nekatere valute padle tudi za 40 odstotkov, kot se je to zgodilo s soli.

Posledica pomanjkanja zanimanja za predmete Melanie Trump, prenapihnjene izklicne cene in padca kriptotrga je, da se je zbirka treh predmetov nekdanje prve dame nazadnje prodala za 170.000 dolarjev, 80.000 dolarjev manj od izklicne cene.

Kot poroča CNN, je nižji izkupiček in le peščic ponudb primer nihajočega sveta kriptovalut, ki so lahko izjemno dobičkonosne, a so tudi prepuščene milosti in nemilosti nereguliranega trga. Bitcoin, verjetno najbolj znana kriptovaluta, je ta mesec padel za 20 odstotkov, kar kaže, da tudi najbolj uveljavljene kriptovalute niso varne.

Melania se je v svet NFT-jev prvič podala decembra.

Izkupiček od prodaje predmetov bo Trumpova namenila svoji dobrodelni pobudi Be Best (Bodi najboljši).