Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Živalski vrt Ljubljana je v velikonočnem času pripravil nekaj manj znanih dejstev o kokošjih jajcih, ki piščancu daje vse pogoje za razvoj.

Trdna jajčna lupina, ki varuje jajce pred poškodbami, je sestavljena iz apnenca. V lupini je več kot 7500 por, skozi katere se izmenjujejo dihalni plini in prehaja voda.

Pod lupino sta zunanja in notranja ovojnica, ki preprečujeta vdor bakterij, uravnavata vlažnost in omogočata prehod dihalnih plinov. Na topem delu jajca je med njima mehurček z zrakom.

Beljak obdaja rumenjak z zarodkom in ga varuje pred spremembami temperature in izsušitvijo. Vsebuje beljakovine, niti iz gostega beljaka pa zadržujejo rumenjak v središču jajca. Rumenjak z jedrom in ovojnico, ki preprečuje razlitje rumenjaka, je jajčna celica. Vsebuje hranila za zarodek, v jedru pa tudi dedni zapis za njegov razvoj.

Razvoj piščanca v oplojenem jajcu

Piščanec je že prvi dan zvedav in živahen. Foto: Pixabay
Piščanec je že prvi dan zvedav in živahen. Foto: Pixabay

Tretji dan po oploditvi se razvijeta srce in krvožilni preplet zarodka. Sedmi dan razvoja je že mogoče opaziti oko in zasnove za peruti in noge. Dvanajsti dan je oko popolnoma razvito, vidijo se že noge in peruti. Hranilo iz rumenjaka zarodek črpa skozi rumenjakov tulec na trebuhu, izločki pa se zbirajo v posebni vrečki. Dvajseti dan je piščanec v jajcu popolnoma razvit in pripravljen na izvalitev.

Dolgotrajno rojstvo

Po treh tednih začne piščanec od znotraj tolči po jajčni lupini, kar lahko traja do 48 ur. Pomaga si z roževinastim zobcem na koncu kljuna, ki ga imenujemo jajčni zob in se odlušči takoj po izvalitvi. Ko piščanec končno zleze iz lupine, ga prekriva puh. Že prvi dan je zvedav in živahen, hodi za kokljo in jo posnema.

Velikonočne delavnice v ZOO-ju Ljubljana

Živalski vrt Ljubljana med velikonočnimi prazniki ob tem vabi na delavnice Čudežno jajce, ki bodo v soboto, nedeljo in ponedeljek potekale med 14. in 16. uro, na katerih bodo udeleženci odkrivali skrivnosti jajca in med drugim opazovali izvalitev v inkubatorju. Obiskovalci si bodo lahko ob tem ogledali tudi spomladanske mladiče surikat, ovc in pritlikavih koz.