Tudi
Tudi "urbani sleng" ni zaželen. Foto: AP

Jamajka, ki ima že leta eno najvišjih stopenj umorov na svetu, je prepovedala predvajanje videoposnetkov na televiziji in glasbe na radiu, ki poveličujejo kriminalne dejavnosti. Nadzorni organ je med drugim tako prepovedal distribucijo pesmi, ki opevajo uporabo mamil ali nedovoljeno posedovanje orožja. Prav tako je različne kanale pozval, naj se izogibajo "urbanemu slengu", ki se nanaša na služenje denarja in razkošno življenje – mednje spadajo tudi beseda hrana, denarnica, torbica, bančni račun in stranka.

Pojejo o tem, kaj se dogaja. Foto: AP
Pojejo o tem, kaj se dogaja. Foto: AP

Tovrstne vsebine naj bi namreč lahko ustvarile napačen vtis, da je kriminal sprejet del jamajške kulture in da bi tako tudi mladi mislili, da so te nezakonite dejavnosti del običajnega življenja.

Po besedah ministra Roberta Morgana, ki je pristojen za informiranje, je odločitev neodvisne komisije za radio in televizijo v skladu s "spodobnostjo in standardi". Ob tem je še poudaril, da s tem svoboda izražanja ni omejena.

"Glasba prihaja iz tega, kaj se resnično dogaja na Jamajki"

Jamajški glasbeniki, med njimi tudi Rvssian, NotNice in dobitnik grammyja Stephen "Di GENIUS" McGregor, so odločitev o prepovedi že kritizirali, saj naj bi tako izločili del prebivalstva, na katerega je povečanje nasilja močno vplivalo. "Umetnost posnema življenje in glasba prihaja iz tega, kaj se resnično dogaja na Jamajki," je dejal McGregor, ki meni, da odločevalce moti predvsem to, da ta ne ustreza okviru, ki so si ga zamislili. Poudaril je tudi, da umetnikov ne morejo prisiliti, da "naslikajo nekaj, kar dejansko ne obstaja".

"Leta 2022 nihče iz mlajše generacije prostovoljno ne posluša radia. Po mojem mnenju naj bi ta ukrep zgolj pokazal: 'Poglejte, nekaj delamo,'" je na družbenem omrežju Twitter objavil na Jamajki rojeni pevec, ki meni, da so tovrstni ukrepi neučinkoviti. Po njegovem mnenju mladi namreč spremljajo predvsem platforme, kot sta Spotify in YouTube. Prepovedi tako ne bodo preprečile nadaljnjega kriminala, saj se vlada ne ukvarja z dejanskim izvorom težav, kot je ekonomska kriza.

Jamajka je sicer podobne ukrepe uvedla že v preteklosti, a omejitve nikoli niso obstale dalj časa.