Moški je denar zapravil v spletnih igralnicah. Foto: Pixabay
Moški je denar zapravil v spletnih igralnicah. Foto: Pixabay

Sredstva so bila namenjena 463 revnejšim gospodinjstvom v mestu Abe v prefekturi Jamaguči na jugu Japonske.

24-letnik je po odkritju napake sprva zatrdil, da bo sodeloval z oblastmi. "Denar sem že premestil. Ne morem ga premestiti. Tega ne morem več spremeniti. Ne bom pobegnil. Plačal bom za svoj zločin," je po poročanju BBC-ja dejal v prvem odzivu.

Kljub temu je moški zdaj na begu. Mestne oblasti so namreč 12. maja sprožile tožbo proti njemu, a ga "ne morejo doseči", poroča BBC.

Njegov odvetnik je nato v torek za japonske medije pojasnil, da je njegova stranka ves denar zapravila v spletnih igralnicah, v katerih je igral prek svojega mobilnega telefona.

"Trenutno nimam denarja, prav tako nimam nobene nepremičninske vrednosti. Težko vrnem denar," je odvetnik prenesel sporočilo moškega na begu.

Kako se je celoten znesek covidne pomoči 8. aprila letos znašel na računu moškega, ni znano.

463 revnejših gospodinjstev z nizkimi dohodki naj bi sicer v sklopu vladne sheme za lajšanje finančnega pritiska pandemije covida-19 prejelo po 100.000 jenov (733 evrov) enkratne pomoči.

Preiskava je razkrila, da je osumljenec v obdobju dveh tednov vsak dan s svojega bančnega računa dvignil približno 600.000 jenov (4395 evrov).

Mestne oblasti tožijo zapravljivca

Župan mesta Abe Norihiko Hanada se je prebivalcem opravičil za dogodek in sporočil, da si bo njegov urad prizadeval "ta veliki znesek javnega denarja" pridobiti nazaj. Mestne oblasti so proti moškemu vložile tožbo za 51 milijonov jenov (370.000 evrov), kar vključuje tudi sodne stroške.

Japonske oblasti so sicer gospodinjstvom z nizkimi dohodki odobrile še eno enkratno izplačilo državne pomoči v vrednosti 100.000 jenov (733 evrov).