Temperature so v tistem času omogočale nastanek ledu, po katerem bi lahko hodil Jezus. Foto: EPA
Temperature so v tistem času omogočale nastanek ledu, po katerem bi lahko hodil Jezus. Foto: EPA
Galilejsko jezero
Po gladini tega jezera naj bi hodil Jezus. Foto: EPA

Doron Nof je v svoji študiji odkril nenavadno kombinacijo vode in podnebnih razmer, kar bi lahko vodilo do nastanka ledu v severnem Izraelu. Nof je v svoji študiji uporabil temperature gladine Sredozemskega morja in statistične modele, da je lahko raziskal dinamiko Galilejskega jezera.

Izsledki raziskave so pokazali precej nizke temperature v obdobju, ko je živel Jezus. Padec temperature pod ničlo bi lahko povzročil nastanek ledu na gladini jezera, ki bi vzdržal človeka.

Za bolj oddaljene opazovalce bi bilo tako nemogoče opaziti kos ledu, obdan z vodo. Nof se je za raziskovanje Jezusove hoje po vodi odločil, ker ne verjame, da je kakšen človek kdaj hodil po vodi. Verjame pa, da je bilo tako videti in da za to obstaja naravna razlaga.

Pred 14 leti je isti znanstvenik skušal razložiti še en biblijski pojav, to je razdelitev morja pred Mojzesom. Ko je svojo prvo raziskavo objavil, je dobil mnogo sovražne pošte, čeprav sam meni, da njegovi izsledki lahko potrdijo bibilijsko razlago dogodka. Zdaj ga privrženci sprašujejo, ali bo skušal razložiti še križanje.