Bi Beckham res tako zlahka pomahal v slovo angleškemu grbu? Foto: EPA
Bi Beckham res tako zlahka pomahal v slovo angleškemu grbu? Foto: EPA
Carla Bruni Sarkozy
Carla Bruni kot pevka na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki? Ne, to je laž. Foto: EPA
Špageti
Morda najbolj znana in razširjena je prvoaprilska šala BBC-ja iz leta 1957. Poročali so, da so imeli v Švici žetev špagetov.

Ne le slovenski spletni portali, tudi ugledne tuje medijske hiše so tradicionalno na prvi april staknile glave in si privoščile sočne potegavščine. O nekaterih je večina bralcev že takoj podvomila in ob njih zmajala z glavo, druge pa so se zdele nekoliko neverjetne. A kdo bi v teh časih mnogih nenavadnih in presenetljivih zgodb lahko zagotovo vedel, ali podatek drži ali ne? Poglejmo si nekaj prvoaprilskih šal tujih strani.

Začnimo "tam spodaj", v Avstraliji, kjer je tamkajšnja televizija ABC objavila izmišljeni pogovor z angleškim nogometnim zvezdnikom Davidom Beckhamom, ki je obljubil, da bo kljub poškodbi na jug Afrike potoval, a ne v majici z angleškim grbom, pač pa kar z avstralskim, saj je postal pomočnik avstralskega selektorja.

Prihaja Gordon "Brownminator"
Tudi na Otoku so mediji kar tekmovali med seboj, kdo bo bralcem ponudil bolj duhovito šalo. Mnoge je nasmejal tabloid The Sun, ki je ponosno objavil, da jim je prvim na svetu uspelo ustvariti stran, ki ima okus. Za podkrepitev novice so s praznim belim kvadratkom bralce pozvali: "Poliži tu."

The Guardian se je pošalil na račun premierja Gordona Browna in zapisal, da bodo vladajoči laburisti na plakatih v predvolilni kampanji svojega premierja predstavili kot moža v slogu borbenega in mišičastega Arnolda Schwarzeneggerja, ki se je s konservativnim tekmecem Davidom Cameronom za prihodnost Velike Britanije pripravljen spopasti kar z golimi pestmi. The Daily Mail pa je bralcem sporočil, da bodo uslužbenci britanske avtomobilistične zveze od zdaj posebej opremljeni, da bodo lahko preleteli prometne zamaške in priskočili na pomoč ujetim voznikom.

Pospeševalnik na londonski podzemni
Časopis The Independent se je lotil bolj "znanstvenega" projekta, saj je zapisal, da se londonska podzemna železnica pogovarja z odgovornimi za pospeševalnik delcev v Cernu, da bi takšen pospeševalnik namestili tudi na zelo prometno progo Circle Line.

Po pisanju afriškega spletnega časnika La lettre du continent naj bi na uvodni tekmi francoske izbrane vrste na svetovnem nogometnem prvenstvu 11. junija francosko himno zapela kar francoska prva dama Carla Bruni-Sarkozy, medtem ko je televizija MTV3 na Finskem "napletla", da bodo od sredine aprila avtomobili formule 1 vozili le s tremi kolesi.

Prvi april kot "praznik norcev" je star že več stoletij, a nihče ne more natančno povedati, kdo, zakaj in kako je to tradicijo začel. Po najbolj uveljavljeni teoriji se je ta običaj začel ob sprejetju gregorjanskega koledarja, ko so "aprilski norček" poklicali tistega, ki se je še vedno ravnal po julijanskem koledarju. V nekaterih deželah sicer velja navada, da lahko koga za nos potegnemo le do poldneva, če to storimo pozneje, pa se sami spremenimo v "norčke".

A pozor, prvega aprila še ni konec. Berite, razmišljajte, pretehtajte in uporabite zdrav razum. Je vse res? Si vas je/bo privoščil tudi MMC?