Posebni trenutek se bo zgodil po vsem svetu, a ne naenkrat. Na Otoku bo Big Ben pokazal čas 12.34 eno uro za nami. Foto: EPA
Posebni trenutek se bo zgodil po vsem svetu, a ne naenkrat. Na Otoku bo Big Ben pokazal čas 12.34 eno uro za nami. Foto: EPA

Če ste bili, v nasprotju z mnogimi Slovenci, ki trenutno uživajo na dopustu, na sedmi dan osmega meseca leta 2009 v službi, ste lahko vsaj za (dobesedno) trenutek odložili delo in uživali v edinstvenem matematičnem fenomenu devetih številk, ki so se postavile v zaporedje. Popoln vrstni red se zgodi le vsakih sto let, vedno 7. avgusta, vedno deseto leto stoletja.

V zgodovino s poroko
Ko se je to zgodilo nazadnje, je bil na angleškem prestolu kralj Edvard sedmi, že pet mesecev so gradili pogubno ladjo Titanik, Gavrilo Princip pa je bil pet let pred tistim usodnim strelom, ki je začel 1. svetovno vojno, piše britanski Daily Mail. Čez sto let bo najverjetneje kak zgodovinar ali/in novinar raziskoval, kaj se je zgodilo na ta dan leta 2009 in kaj je to pomenilo za nas, ugibajo in dodajajo, da sta se vsaj dva Britanca gotovo zapisala v zgodovino: Peter in Katie Barfoot sta se v tem zgodovinskem trenutku poročila.

A vedno se najdejo takšni, ki pokvarijo vso zabavo, takšni pikolovci, ki opozarjajo, da je dejanski današnji datum 7. 8. 2009 in da se je pravi 7. 8. 09 zgodil pred 2000 leti. Nekateri pa pravijo, da takšni datumi niso nič zelo posebnega: pred nekaj leti smo tako zabeležili 1. 2. 03, lani pa 1:23:45 6. 7. 08.

Še posebej veliko navdušencev nad današnjim dogodkom je bil na spletu, saj so se opomniki na Facebooku in Twitterju nezadržno širili. Na Facebooku tako obstaja stran s številnimi uporabniki, ki so se udeležili tega sekundnega praznovanja.