Pastir v Bolgariji (fotografija je arhivska). Foto: EPA
Pastir v Bolgariji (fotografija je arhivska). Foto: EPA

Bolgari so akademijo za pastirje poimenovali Todorovi košari – tak je tudi refren priljubljene ljudske pesmi, ki govori o duši in življenju pastirjev. Šolo so postavili na gori Pirin v bližini vasice Vlahi na jugozahodu države. Njeni ustanovitelji so prepričani, da bo tako idilično, mirno gorsko okolje, odmaknjeno od "ponorelega sveta", še kako primerno za učenje skrivnosti in pravil, kako postati odličen pastir, poroča portal Mayor.

Pastirstvo je bilo v Bolgariji nekdaj zelo razširjeno, saj je tamkajšnje gospodarstvo večinoma temeljilo na kmetijstvu. Čeprav se mnoge kmetije v zadnjih desetletjih opuščajo, pa se še vedno veliko ljudi ukvarja s pridelovanjem sadja in zelenjave ter z živinorejo. A veščine pastirstva so se vrsto let prenašale iz roda v rod, zato so v sodobnih časih začele izumirati.

Avtohtoni pasmi ovc in koz

V šoli bodo ponudili štiri različne predmete – učili jih bodo o zgodovini avtohtonih pasem in tradicionalnih živinorejskih praksah, pa tudi praktična znanja, med drugim kako izdelati in postaviti ogrado, o pravilni paši in molži živali ter čiščenju pašnikov.

Upajo, da bodo novodobni pastirji na tak način zagotovili preživetje avtohtonih pasem ovc in koz, kot sta karakačanska ovca in gorska dolgodlaka koza. Obe pasmi imata namreč pomembno vlogo pri ohranjanju ravnovesja ekosistemov v gorskih regijah v tej balkanski državi.