Zmagovalec Lassi Etelatalo je treniral s kopjem, odlično pa mu je šlo z mobilnim telefonom. Foto: EPA
Zmagovalec Lassi Etelatalo je treniral s kopjem, odlično pa mu je šlo z mobilnim telefonom. Foto: EPA
Finski tekmovalec
Član finske ekipe Raikulipojat je požel veliko smeha - med atletskim podvigom se mu je naključno dvignil tudi kilt. Foto: EPA
Švedska reprezentanca
Sodniki so jim čestitali za izpiljen osebni slog - Švedi so bili elegantni in prepoznavni. Foto: EPA

V mestecu Savonlinna blizu finsko-ruske meje se je zbralo približno sto "atletov". Poleg Fincev je bilo največ Belgijcev, Nizozemcev in Švedov, nekateri so prišli celo iz Kanade.

Christine Lund, ki se je pred nekaj leti domislila, da bi za metanje "vse bolj nepogrešljivega, a tudi vse nadležnejšega prijateljčka" začeli podeljevati medalje, je pojasnila, da je dogodek pravzaprav dober način "zmerne telesne vadbe, ki je v bistvu okolju prijazna, saj je povsod ogromno rabljenih mobilnikov".

Dve muhi na en mah - vadba in recikliranje
Lundova je razložila, da ima vsak tekmovalec svojo najljubšo znamko mobilnikov: "Metalci izbirajo predvsem glede na velikost, barvo, in kako se aparat prilega dlani. Nekateri verjamejo, da težki mobilniki letijo dlje, drugi prisegajo na lahke." Christine Lund je Fince in svet sicer osrečila še z dvema čudaškima svetovnima prvenstvoma - svetovnim prvenstvom v savnanju in v prenašanju žena.

Finci nepremagljivi v "obveznem slugu"
Letos je zlata medalja v najbolj cenjeni kategoriji posameznikov ostala doma. Finec Lassi Etelatalo je svojo popraskano nokio vrgel 89 metrov daleč. "Vadil sem tako, da sem metal kopje, mobilnikov pa na treningu nisem metal," je povedal ponosni zmagovalec, ki mu je zmanjkalo šest metrov do svetovnega rekorda - postavili so ga lani, ko je mobilnik letel 94,97 metrov daleč. Tudi srebrno medaljo v "obveznem slogu", kjer tekmovalci mobilnike mečejo na enak način kot atleti orodja, je osvojil Finec.

Nizozemec je prepričal z žongliranjem
Finci pa so morali poraz priznati v "prostem slogu", kjer ni pomembna le dolžina meta, ampak sodniki točke delijo tudi za slog, duhovitost in celo kostume tekmovalcev. V prostem slogu se je zelo izkazal Nizozemec Elie Rugthoven - njegov mobilnik je sicer pristal zunaj označenega območja, a je sodnike prepričal z žongliranjem s telefončki, kar je zadostovalo za srebrno medaljo.

Švedi v državnih barvah
Na tekmovanju so se poleg posameznikov pomerile tudi državne reprezentance - najelegantnejši so bili letos Švedi. Da pa niso le Finci tako "zmešani", da mečejo mobilnike, dokazuje podatek, da že v veliko državah organizirajo državna prvenstva v metanju mobilnikov.