Foto:
Foto:
Med sojenjem so policisti spremljali vsak Breitwieserjev korak.
V svoji hiši v Strasbourgu je Mirelle, mati 33-letnega kleptomana, skrivala več deset umetniških del, ki jih je uničila ob aretaciji.
Kleptoman, ljubitelj umetnosti ali navaden tat? Sodišče ga je zaprlo in obsodilo na plačilo škode zaradi uničenih slik in drugih umetnin.

Noč pred zaključnimi besedami tožilstva se je obtoženi poskušal obesiti, a so ga pazniki pravočasno opazili in rešili.

Breitwieser, ki so mu zdravniki diagnosticirali kleptomanijo in ki je obsojen za krajo 20 umetniških del v Franciji, dve kraji na Danskem in eno v Avstriji med leti 1999 in 2001, je svoj plen poskušal prodati.

Med sojenjem je obtoženi dejal, da je to njegov konjiček, saj obožuje umetnost in umetniške predmete, ki jih zbira in shranjuje v svojem stanovanju.

Sicer so Francoza, ki je po poklicu natakar, v Švici že obsodili na štiri leta zaporne kazni zaradi kraje več deset umetnin.

Sojenje pa poteka tudi proti njegovi 53-letni materi Mireille Stengel, ki je uničila več kot dvesto umetniških del.

Ko je slišala, da je njen sin aretiran zaradi poskusa kraje vojaškega roga iz muzeja v Luzernu, je uničevala dokazni material tako, da je slike razrezala in jih skupaj z ostalimi predmeti vrgla v kanal.

Oblasti menijo, da ženska sploh ni vedela, koliko so umetnine, ki jih je uničila, vredne.

Vrednost 60 slik in 112 drugih predmetov, ki jih je ukradel po muzejih po Evropi, znaša najmanj 1,4 milijarde dolarjev.

Na Danskem je Breitwieser ukradel nakit iz danskega muzeja dekorativne umetnosti ter glasbene inštrumente in knjige iz Muzeja glasbenih umetnosti. Med ukradenimi predmeti pa so tudi violina iz 17. stoletja, kipi, srebrnina in posode.

Dela, ki jih je uničila mati, pa so med drugim slike Pietera Brüghela mlajšega, Lucasa Cranacha starejšega, Corneilla de Lyona in Watteauja. Sicer pa je najvišja kazen za to dejanje v Franciji tri leta zapora.