Britanski minister Wallace. Foto: EPA
Britanski minister Wallace. Foto: EPA

"Slepar, ki je trdil, da je ukrajinski premier, je poskušal govoriti z mano. Postavil je več zavajajočih vprašanj. Ko sem postal sumničav, sem prekinil klic," je v četrtek na Twitterju zapisal Wallace.

Obrambni minister je krivdo posredno pripisal Rusiji. "Nobena količina ruskih dezinformacij, izkrivljanja in umazanih trikov ne more odvrniti pozornosti od ruskih kršitev človekovih pravic in nezakonite invazije v Ukrajini. Obupan poskus," je še tvitnil.

Video klic je po navedbah Reutersa trajal deset minut. Povezavo so vzpostavili po tem, ko je bilo vladnemu oddelku poslano elektronsko sporočilo, domnevno od asistenta na ukrajinskem veleposlaništvu, ki je bilo nato posredovano ministrstvu za obrambo.

Tudi notranja ministrica žrtev podobne potegavščine

Kmalu zatem se je na Twitterju oglasila še notranja ministra Priti Patel, ki je zapisala, da je bila v začetku tedna tudi sama žrtev podobne potegavščine. "Stojimo z Ukrajino," je dodala.

Opozicijska voditeljica notranjega ministrstva ("notranja ministrica v senci") Holly Lynch je po poročanju Guardiana opozorila, da takšni incidenti predstavljajo tveganje za nacionalno varnost. "Skrb vzbujajoče je, da lahko posamezniki z goljufijo pridobijo dostop do dveh najvišjih vladnih ministrov, ki sta odgovorna za našo nacionalno obrambo," je zapisala in zahtevala preiskavo.

Vir na obrambnem ministrstvu je medtem tiskovni agenciji Reuters sporočil, da je Wallace naročil takojšnjo preiskavo, da bi ugotovili, kako je neznanemu klicatelju sploh uspelo govoriti z njim.

Johnsona pred leti poklical "armenski premier"

V zadnjih letih je sicer več članov britanske vlade bilo deležnih tovrstnih potegavščin. Leta 2018 je takratni zunanji minister in aktualni premier Boris Johnson prejel klic domnevnega armenskega premierja, s katerim sta debatirala o mednarodnih odnosih.