Stoli v letališki čakalnici res niso idealno mesto za spanje. Foto:
Stoli v letališki čakalnici res niso idealno mesto za spanje. Foto:
Vse kaže, da se bodo Šahove težave končale in da bo poletel proti Veliki Britaniji. Foto: EPA

43-letni Sanjai Šah se je od lanskega maja prehranjeval v letališki restavraciji, spal je na plastičnih stolih v čakalnici, za osebno higieno pa je uporabljal stranišča v predelu letališča, namenjenega prihodom letal.

Njegova jutranja budnica je bil kar jutranji alarm na letališču, ki je ob oznanjal, da je pristajanje letal varno.

Šah je imel britanski potni list, namenjen osebam iz čezmorskih ozemelj. Sanjai je bil namreč rojen v Keniji, ki je bila ob njegovem rojstvu še britanska kolonija.

Nevšečnosti so se le stopnjevale
Toda ko je želel odleteti v Veliko Britanijo z enosmerno karto in brez nezadostnih finančnih virov, so mu preprečili odhod, v potni list pa dodali žig, ki mu je onemogočal vstop v Britanijo.

Težave pa so se tam šele začele. Ker je imel britanski potni list, se je odrekel kenijskemu državljanstvu, kajti lokalni zakon prepoveduje dvojno državljanstvo.

Tako se je znašel brez ustreznih dokumentov in se je odločil, da ostane kar na letališču in protestira, dokler se njegov status ne uredi. Njegova težka preizkušnja se zdaj končno bliža koncu. Visoka komisija se je odločila, da mu podeli polnopravno britansko državljanstvo, tako da Šah upa, da bo kmalu na letalu, ki pelje v Veliko Britanijo.