Akihiko Kondo se je leta 2018 poročil s hologramom fiktivnega lika Hacune Miku, za celotno poročno ceremonijo pa odštel dva milijona jenov (okoli 14.500 evrov). Hacune Miku je nekje v virtualni resničnosti štela 16 let, med Japonci pa je znana po dolgih modrih laseh v dveh čopih.

Miku, oziroma bolje rečeno njen hologram, je štiri leta zakona "preživela" v posebni namizni napravi ovalne oblike, za katero je njen mož odštel več kot 2600 evrov. Hologramska žena ga je vsako jutro zbudila in poslala v službo. Ko ji je sporočil, da prihaja domov, je prižgala luči in ga zvečer opomnila, da mora v posteljo.

Japonski časopis Mainiči je prvi poročal, da Kondo zaradi zastarane programske opreme ne more več govoriti s fiktivnim likom. Podjetje Gatebox, ki je razvilo hologramsko Miku, je namreč sporočilo, da so projekt ustavili in da programske opreme ne bodo več posodobili. Kljub temu pa se po besedah Konda njegova ljubezen do Miku "ni spremenila", povzema britanski Daily Mail.

3700 porok s hologramom

Sorodna novica Virtualna ljubezenska zgodba: Japonec v zvezi s hologramom

Gatebox je nenavadnemu paru leta 2018 tudi izdal poročni list, ki je potrjeval poroko človeka in virtualnega lika "onstran razsežnosti". Akihiko Kondo ni osamljen primer, kot navaja Daily Mail, je podjetje Gatebox izdalo 3700 takšnih certifikatov.

Angleščina je za močno čustvovanje do izmišljenih likov seveda že našla izraz, to je fiktoseksualnost. Gre za trajne občutke zaljubljenosti, ljubezni ali spolne sle do fiktivnega lika, pri čemer pa fiktoseksualci ne čutijo privlačnosti do resničnih ljudi.

Akihiko Kondo je v preteklih intervjujih povedal, da so ga k temu vodile negativne izkušnje z dekleti od srednješolskih let naprej.

Upad porok na Japonskem

Na Japonskem se število porok (med ljudmi) že od 70. let prejšnjega stoletja počasi zmanjšuje. Vrh je bil dosežen leta 1971, ko je bilo v državi 1,1 milijona porok. Leta 2019 je bilo porok skoraj 600.000, poroča časopis Nippon.