Nove kopalke so povsem običajnega videza, a omogočajo enakomerno porjavelost po vsem telesu. Foto: Kiniki
Nove kopalke so povsem običajnega videza, a omogočajo enakomerno porjavelost po vsem telesu. Foto: Kiniki
Kopalke kiniki
Pri Kinikiju so mislili tudi na močnejši spol, ki sicer nima toliko težav z neenakomerno porjavelostjo. Foto: Kiniki

Neenakomerna porjavelost je do zdaj veljala za večno težavo, saj je koža pod kopalkami po navadi ostala svetlejša. Edina prava rešitev je bilo sončenje brez kopalk, vendar pa nudizem seveda ne ustreza vsakomur.

V podjetju Kiniki, ki je znano po svojih zapeljivih kopalkah za oba spola, so zato iznašli revolucionarno rešitev - naredili so kopalke, ki prepuščajo skoraj vso sončno svetlobo in omogočajo enakomerno porjavelost po vsem telesu.

Ideja za linijo, ki se imenuje The Tan Through Kiniki, je v praksi precej preprosta: vsako oblačilo je sestavljeno iz velikega števila izredno majhnih luknjic, ki prepuščajo 80 odstotkov sončne svetlobe in omogočijo pravilno porjavelost. Zagotovljena je tudi intimnost oziroma diskretnost, saj so kopalke sestavljene iz različnih barvnih vzorcev, ki prevarajo človeške oči in dajejo videz povsem običajnih kopalk.

Idejo so dale ribiške mreže
"Prodajajo se kot vroče žemljice. Prodajati smo jih začeli pred štirimi meseci, vendar pa trenutno ne moremo ustreči povpraševanju," pravi 58-letni lastnik Kinikija John Walker. "V delovni sobi sem imel nekaj materiala za izdelavo ribiškim mrež, ko sem opazil, kako ga "prebada" svetloba iz stropnih luči. Spoznal sem, da bi bilo blago z luknjicami idealno za sončenje, če le ne bi bilo neprimernega videza. Tako sem prišel na idejo poslikav, ki bi zmedle človeško oko," razlaga Walker, ki je za razvoj kopalk potreboval šest let.

Nova rešitev pa ima tudi nekaj pomanjljivosti - tako enodelne kot dvodelne kopalke imajo elastične trakove, ki jih je treba vsake toliko časa prestaviti za kakšen centimeter, obenem pa se je potrebno s kremo za sončenje namazati tudi pod kopalkami.

J. R.