Zimsko kopanje v Soči

Ali komaj čakate, da pride poletje in s tem kopanje v morju, jezerih ali rekah? Za nekatere to ni ovira in se kopajo v rekah tudi pozimi. Seveda je tako kopanje le del rituala in priprav, sicer so lahko posledice tudi neprijetne ali celo tragične.

Prijetno sonce je danes privabilo skupino zanesenjakov, ki častijo tovrstno očiščevanje uma in telesa v bližino kampa Gabrje ob Soči, ekipa Televizije Slovenija pa jih je spremljala pri zimski kopeli.

Temperatura zraka je sredi dneva prijetnih šest, sedem stopinj Celzija, temperatura vode pa celo prijetnih osem stopinj. Mateja, Zorko in Saša pravijo, da je vsakič prisoten strah pred mrzlim, ki pa ga je treba s treningom nadvladati.

"Na začetku malo globokega trebušnega dihanja, miselna usmeritev, povezovanje z naravo," svoj ritual opisuje Mateja, ki je bila zelo "zmrzljiv" človek in se je tega občutka želela odvaditi. "Ta vzorec, ki so nam ga vgradili, da se pozimi tega ne dela, sploh ne ženske, se da razumsko premagati," pojasnjuje.

Številni tak način očiščevanja kombinirajo še s postenjem, odpovedjo alkoholu, sladkarijam in drugim razvadam, vsak pa mora odgovor o ceni odrekanja najti pri sebi, morebiti pa tudi pri osebnem zdravniku.