Psi pasme pungsan so znani po zvestobi in inteligenci. Gre za lovske pse z gostim kožuhom smetanovo bele barve, ki izvirajo z istoimenskega območja v Severni Koreji. Foto: EPA
Psi pasme pungsan so znani po zvestobi in inteligenci. Gre za lovske pse z gostim kožuhom smetanovo bele barve, ki izvirajo z istoimenskega območja v Severni Koreji. Foto: EPA

Dva psa pasme pungsan, samca Songkanga in samico Gomi, je Kim Munu v znak prijateljstva podaril po njunem tretjem vrhu v Pjongjangu septembra 2018.

Par je dobil sedem mladičev in Mun je ob koncu mandata maja letos poleg njiju v svoje zasebno domovanje vzel še enega od njih.

Psi so sicer v skladu z zakonodajo uradno last države in bi jih moral predsednik ob odhodu predati pristojnim oblastem, a na zadnji dan mandata je bil podpisan dogovor, po katerem so skrb za pse zaupali Munu.

Kot zatrjujejo v njegovem uradu, je dogovor vključeval določilo, da bo vlada prevzela stroške njihove oskrbe, ki glede na poročanje tamkajšnjih medijev znašajo približno 2,5 milijona vonov (1800 evrov) na mesec.

Dodajajo, da dogovor zaradi nasprotovanja kabineta Munovega naslednika Yoon Suk-yeola ni bil uresničen, Mun pa da je zdaj pripravljen predati skrb za pse, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Glede na dozdajšnji napredek se zdi predsedniški kabinet nenaklonjen ideji, da bi skrb za pse zaupal nekdanjemu predsedniku Munu," je danes v izjavi sporočil njegov urad. "Če je tako, smo lahko iskreni," so sporočili in dodali, da je Mun pripravljen končati skrbništvo, če se lahko vlada domisli boljšega načrta.

V kabinetu trenutnega predsednika navedbe zanikajo, češ da pogovori med pristojnimi ministrstvi še potekajo.

Usoda psov je po poročanju AFP-ja v Južni Koreji sprožila val javno izraženih skrbi in kritik, številni uporabniki družbenih omrežij pa so se sami ponudili, da vzamejo trojico psov.