Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ko pa je postalo jasno, koliko skrbi vseeno terjajo tudi te male rumene kepice, so jih mnogi zavrgli in zavetišča za živali imajo zdaj polne roke dela.

Osrednje dublinsko združenje za preprečevanje krutosti do živali (DSPCA) je začelo dobivati klice staršev, katerih otroci so domov privlekli račko, kmalu pa niso več vedeli, kaj naj počnejo z njo. V enem samem tednu so pod svoje okrilje zato vzeli 100 račk, podobna poročila pa prihajajo tudi iz drugih delov države.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Zdi se, da so ta pojav zakrivila družbena omrežja. Na TikToku so tako postali priljubljeni posnetki z ljubkimi račkami, ki nosijo naslove, kot so 'Račkina prva kopel' in 'Račkovo prvo hranjenje'," pojasnjuje Gillian Bird iz omenjenega združenja.

Pod ključnikom "račke" je na TikToku zbranih 285 milijonov videov, med njimi pa je tudi množica posnetkov mladih, ki kažejo, kako kupujejo in vzgajajo račje mladičke. Ti so sicer na Irskem na voljo že za borih pet evrov, poroča portal Euronews.

Mala račka se lahko prehladi

Vzgajanje račk sicer ni tako preprosto, opozarja DSPCA. Njihovo perje postane v celoti vodoodporno šele pri štirih tednih starosti, če v kopalno kad postaviš mlajše od tega, bodo potonile. Če se mala račka prehladi, obstaja nevarnost, da se razvije pljučnica, če se je dobro ne pregreje pod vročo žarnico.

Prav tako gre za dolgoročno obveznost, saj race lahko živijo kar 15 let, opozarjajo. Ko se ljudje tega zavedo, jih tako pogosto odnesejo v bližnji park in spustijo, vendar pa pri združenju svarijo, da bodo v tem primeru skoraj zagotovo poginile, saj tako majhne še ne zmorejo skrbeti same zase, ali pa bodo postale žrtev plenilcev.

Kot rečeno, so številne že uspeli rešiti, ob tem pa pojasnjujejo, da skrbeti za veliko račk ni tako zelo težje kot skrbeti za eno samo. Kadar jih je veliko, se premikajo kot jata in se stisnejo druga k drugi, ko jim je hladno.

Živali kot rekviziti za velikonočno slikanje

Na podobne primere so sicer že pred tedni opozorili tudi v ZDA, saj so ljudje okoli velike noči živali kupovali le zato, da bi z njimi posneli nekaj prizorov s praznično tematiko.

Takrat je na noge skočila tudi PETA. "Ne pozabite, da so piščančki, zajčki in račke čuteča bitja, ki potrebujejo skrb do konca življenja in se jih nikoli ne sme kupovati kot rekvizite," so pozvali družine.