Temno moder odtenek zastave za Macronom ... Foto: Reuters
Temno moder odtenek zastave za Macronom ... Foto: Reuters

Francoski mediji so razliko opazili šele zdaj in o tem vprašanju povprašali uradni sedež predsednika države, Elizejsko palačo. Od tam so potrdili, da je res prišlo do spremembe in da so že lani vse zastave s trobojnico, v katerih je imela modra svetlejši odtenek, nadomestili s takšnimi, pri katerih je zastava mornarsko modra. Dodali so, da so to naredili brez posebne slovesnosti ali obvestila, piše BBC.

Francoski mediji poročajo, da se je trenutni predsednik države Emmanuel Macron za tak korak odločil, ker je zastava s temno modrim odtenkom simbol francoske revolucije.

A zanimivo je, da se v Franciji nikoli niso zares poenotili, kateri odtenek modre je pravilen, saj že desetletja uporabljajo zastave z obema različicama. Francoska mornarica že ves čas uporablja mornarsko modro, takšne zastave visijo tudi na mnogih javnih zgradbah. Elizejska palača spremembe ni uradno objavila, prav tako ni naročila javnim ustanovam, naj jo posnemajo.

... in svetlejša modra, ki so jo uporabljali do lani. Foto: Reuters
... in svetlejša modra, ki so jo uporabljali do lani. Foto: Reuters

Enak odtenek za večjo estetiko

Svetlejši odtenek modre je v zastavo leta 1976 vpeljal takratni predsednik države Valery Giscard d’Estaing. S tem je želel poenotiti odtenek modre pri francoski zastavi in zastavi Evropske unije, ki je svetlejše modre barve z dvanajstimi rumenimi zvezdicami. Menda je bila to predvsem estetska odločitev, saj sta francoska in evropska zastava viseli druga ob drugi na mnogih krajih, zato je Giscard d'Estaing želel, da se barve ne bi "teple" med seboj.

Nekateri menijo, da je "Macronova" zastava z mornarsko modro različico grša in da res ne sodi zraven zastave Evropske unije, drugi so spet zadovoljni s spremembo. So pa iz predsedniškega urada sporočili, da sprememba v barvi zastave nikakor ne pomeni kakšne protievropske poteze.

Francija bo januarja prihodnje leto prevzela polletno predsedovanje Svetu EU-ja. Macrona aprila čakajo tudi predsedniške volitve.