Po dveh letih bodo rezultati pokazali učinek marihuane. Foto: EPA
Po dveh letih bodo rezultati pokazali učinek marihuane. Foto: EPA

Sloni v varšavskem živalskem vrtu naj bi bili pod stresom, ker je pred kratkim poginila njihova glavna samica. Zato so se tam odločili, da za zmanjševanje stresa preizkusijo nekaj novega.

"V nasprotju morda s predstavami sloni ne bodo uporabljali pip za kajenje trave, prav tako ne bodo dobivali velikih sodov z marihuano," je v smehu povedala veterinarka Agnieszka Czujkowksa. Trem slonom v varšavskem živalskem vrtu bodo namreč dali tekoče doze visoko koncentriranega kanabinoida CBD. Ta kanabinoid ne povzroča evforije in nima stranskih učinkov za jetra in ledvice.

Namen je preučiti, kako medicinska marihuana vpliva na zmanjševanje stresa pri slonih. Ta se sicer že uporablja pri psih in konjih, to pa naj bi bil eden izmed prvih poskusov pri slonih: "Gre za poskus, da bi našli nove naravne alternative obstoječim metodam zdravljenja stresa, zlasti s farmakološkimi sredstvi," je dejala Czujkowska za francosko tiskovno agencijo AFP.

Med terapijo bodo slonom spremljali ravni hormonov in opazovali njihovo obnašanje. Za primerne rezultate pa bo treba počakati vsaj dve leti. Če bodo ti pokazali, da je tovrstna terapija uspešna, jo bodo začeli uporabljati tudi pri drugih živalih, ki jih imajo v ujetništvu.