Ljubka mladička so izpustili nazaj v ocean. Foto: AP
Ljubka mladička so izpustili nazaj v ocean. Foto: AP
Hobotnice se lahko prisesajo na gladke predmete in se tako skrijejo pred sovražniki. Foto: AP

Havajski raziskovalci so med čiščenjem enega izmed koralnih grebenov, ki so danes popolnoma preplavljeni s plastičnimi odpadki, naleteli na prav posebno presenečenje. Med odpadno plastiko so odkrili dva mladička hobotnice, velika kot grahovo zrno.

Ena izmed raziskovalk, ekologinja Sallie Beavers, verjame, da lahko mladička uvrstimo med nočne ali dnevne hobotnice. Obe vrsti sta na Havajih med prevladujočimi, odrasle živali pa zrastejo do enega metra in tehtajo več kot pet kilogramov.

Mlade hobotnice se v prvih mesecih življenja pogosto skrivajo v koralnih grebenih in pod predmeti, ki plovejo na vodni gladini, nesrečna mladička pa sta očitno zatavala v najbolj onesnažen del grebena.

Hobotnicam priseski omogočajo, da se oprimejo gladkih površin, kot so skale in kamni. Ker imajo veliko naravnih sovražnikov, so "izumile" genialen način, kako se jim skriti. Zelo hitro lahko spremenijo barvo in se zlijejo z okolico, tako jih plenilci težko opazijo.

Znanstveniki so hobotnici izpustili nazaj v ocean, ena izmed njiju pa je ob tem že spustila kanček črnila. Znanstveniki upajo, da bosta mladička v morju uspešno zaživela in dosegla pričakovano velikost in življenjsko dobo (hobotnice živijo do pet let).