V velenjski Rdeči dvorani danes in v soboto, 22. oktobra, poteka šesti mednarodni festival vezenja. Ta je namenjen promociji vezenja kot pomembnega elementa slovenske kulturne dediščine ter tudi širšega področja tekstilne in oblačilne dediščine. Dogodek, ki ima v Velenju že dolgo tradicijo, na ogled postavlja domače in tuje edinstvene vezenine, tudi bogat kulturni program ne manjka – med drugim bodo za popestritev poskrbele tudi različne glasbene točke.

Tema letošnjega festivala so sicer vezena naglavna pokrivala. Poseben muzejski kotiček je poln razstavljenih pokrival, ki jih Muzej Velenje hrani v muzejskem depoju, v njem sta tudi zasebna zbirka narodnih noš in knjižni kotiček tematske literature iz zbirke Knjižnice Velenje. Obiskovalci si lahko ogledajo tudi razstavo tematskega natečaja za osnovnošolsko in srednješolsko mladino.

Med udeleženci in razstavljavci festivala so številni posamezniki ter predstavniki društev, ki se ukvarjajo z vezenjem, tako iz Slovenije kot tudi iz Srbije, Italije in Madžarske.

Najboljši izdelki bodo nagrajeni

Tako kot vsa leta do zdaj, je tudi letos del programa festivala posvečen strokovnim predavanjem – kustos Tržiškega muzeja Bojan Knific pripravlja predavanje z naslovom Ženska pokrivala na Slovenskem. Knific je sicer eden ključnih strokovnjakov na področju tekstilne dediščine v Sloveniji, z mednarodnim festivalom vezenja v Velenju pa sodeluje že vrsto let.

Tudi letos je del strokovne žirije tekmovalnega programa festivala, ki bo ob koncu festivala podelila nagrade najboljšim izdelkom.