Reprezentanca Mikronezije se domov vrača brez gola. Če kaj, pa so pustili svoj pečat ... Foto: Youtube
Reprezentanca Mikronezije se domov vrača brez gola. Če kaj, pa so pustili svoj pečat ... Foto: Youtube
Mikronezija
Na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 je zastavo Mikronezije nosil dvigalec uteži Manuel Minginfel. Foto: EPA

Kdo bi si mislil, da bodo svetovni mediji toliko pozornosti posvečali dogajanju na pacifiških igrah, ki hkrati štejejo tudi kot kvalifikacijski olimpijski nogometni turnir za Rio de Janeiro. Zaradi izjemno visokih izidov (beri: porazov) so reprezentanti Mikronezije prava "uspešnica". Na Papui Novi Gvineji, kjer potekajo igre, se namreč na novo piše nogometna zgodovina.

Že poraz proti Fidžiju, ki je, mimogrede, uvrščen na 195. mesto izmed 209 držav na Fifini jakostni lestvici, je bil rekorden, zadnja "goleada" Vanuatuja pa je presegla vse. Le zamislimo si lahko, kako dober občutek so imeli igralci Vanuatuja, ko so v mrežo Mikronezije nasuli neverjetnih 46 golov. Prvi zvezdnik tekme je bil Jean Kaltack, ki je v 90 minutah mrežo stresel kar 16-krat. Zagotovo se ne Cristiano Ronaldo in ne Lionel Messi ne moreta pohvaliti s kakšnim podobnim dosežkom ...

Vanuatu je s tem podrl rekord Fidžija glede najvišje zmage v mednarodni nogometni zgodovini, a ker Mikronezija ni članica Mednarodne nogometne zveze (Fifa), na pacifiških igrah pa igrajo le nogometaši do 23 let, je malo verjetno, da bo ta dosežek zapisan v knjigo rekordov.

Uradni svetovni rekord za zmago z največ zadetki si vse od leta 2001 še vedno lasti Avstralija, ko je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2002 Ameriško Samoo potopila z izidom 31:0, najboljši strelec in svetovni rekorder po številu zadetkov na članskih mednarodnih tekmah pa je od takrat s 13 goli na Novi Zelandiji rojeni Avstralec Archie Thompson.

"Drugi polčas je bil obetaven, dobili smo le 17 golov"
Mikronezija se z iger, ki potekajo vsaka štiri leta, tako poslavlja s tremi porazi in s končno razliko v golih 0:114. A njihov trener, Avstralec Stan Foster, je po vsaki tekmi videl kakšno pozitivno stvar v igri svojih izbrancev. Po porazu proti Fidžiju z 38:0 je tako pohvalil igro fantov v drugi polovici. Ne gre mu oporekati, v drugih 45 minutah so dobili "le" 17 golov v primerjavi z 21 v prvem polčasu! Selektor je dejal, da je bila ključ tega "uspeha" posrečena menjava, da je zamenjal igralni mesti vratarja Walterja Pengelbewa z veznim igralcem Dominicom Gadadom.

Čeprav je Mikronezija verjetno najslabša nogometna reprezentanca v zgodovini, pa jim tega, da se šele seznanjajo s pravili igre z usnjeno žogo, ne gre zameriti. Večina igralcev je tako začela vaditi pred komaj 18 meseci, eden izmed igralcev je celo dejal, da je na igrišču s pravimi merami prvič igral pred komaj tremi tedni. "Večina mojih fantov prihaja z vasi, v katerih nogometa niti poznajo ne, tako da so prehodili dolgo pot že, da so prišli do tukaj. Niso navajeni igranja na velikih turnirjih pred množico navijačev in da jim nasproti stojijo res kakovostni igralci. Prva tekma proti Tahitiju je bila zato zanje pravi šok. A med polčasoma sem imel zanje pripravljen motivacijski govor in dobro so se odzvali nanj," je dodal trener.