Vojaško salutiranje generala Mušarafa občinstvu. Foto: AP
Vojaško salutiranje generala Mušarafa občinstvu. Foto: AP
Pervez Mušaraf
Predsednik je užival ob skodelici jasminovega čajčka. Foto: AP
Pervez Mušaraf in Jon Stewart
Stewart ima več let izkušenj dela z gosti v Daily Showu, v oddaji, za katero je vsako leto nagrajen z emmyjem. Foto: AP
Pervez Mušaraf
Verjetno se je predsednik zabaval bolj, kot se bo na zahtevnem tristranskem političnem srečanju danes. Foto: AP

Stewart, priljubljeni voditelj liberalne in politično zavedne pogovorne oddaje The Daily Show, je gosta pričakal s čajem in čokoladico Twinkie, Mušaraf pa se je hitro vživel v satirično ozračje.

Gledati pakistanskega generala in lanskega povezovalca oskarjev, kako si gledata iz oči v oči pred občinstvom Daily Showa, je bilo še bolj neverjetno kot težko pričakovano srečanje med Mušarafom, afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem in predsednikom ZDA Georgeom Bushem, ki je na sporedu danes.

Ameriško-pakistanski lov za Osamo
Stewart je skušal odsevati pakistansko gostoljubnost in predsednika pozdravil s skodelico jasminovega zelenega čaja, ob katerem je postregel z ameriškim twinkiejem. Mušaraf se je zahahljal in se voditelju zahvalil, a ta je, kot bi mignil, spremenil predmet pogovora za 360 stopinj: "Kje je Osama bin Laden?" "Ne vem," je odgovoril Mušaraf. "Veste vi, kje je? Kar vodite, mi vam bomo pa sledili."

Na Jonovem naslonjaču ne le Hollywoodčani
Na Daily Showu se je zgodilo prvič, da se je delujoči vodja kake države pojavil na oddaji, čeprav komično-politična oddaja pogosto pritegne velike politične figure (John Kerry, John McCaine, Jimmy Stewart ...), vključno z nekdanjim predsednikom Clintonom, ki se je s Stewartom pomeril prejšnji teden.

Pakistanski predsednik je oddajo izkoristil za predstavitev svoje nove knjige spominov In the Line of Fire, ki zbuja pozornost med drugim tudi zato, ker v njej Mušaraf trdi, da po terorističnih napadih 11. septembra ni imel druge možnosti, kot da podpre ameriško vojno proti terorističnim skupinam, saj so mu Američani v nasprotnem primeru zagrozili s silnim napadom.

Mušarafova igra med dvema ognjema
Glede iskanja ravnotežja med ZDA in pretežno protiameriškim Pakistanom je Mušaraf Stewartu povedal, da se je moral ob več priložnostih naučiti umetnosti hoje po vrvi: "Mislim, da sem v tem postal že kar izvedenec."

Tudi Stewart se je spet izkazal kot sposoben na Daily Showu uravnotežiti humor z resnostjo. V določenem trenutku je tako Mušarafa vprašal, ali se je v svoji knjigi izognil vsakršni omembi iraške vojne zato, ker "se ta razpleta tako dobro". Mušaraf je po smehu priznal, da je vojna nedvomno spodbudila več ekstremizma in terorizma po svetu.

Bush ali Osama?
Za veliki finale je Stewart predsednika posadil na vroči stolček, najnovejšo pridobitev oddaje, pri kateri po studiu utripajo rdeče luči, gosta pa vpraša še zadnje vprašanje.

"George W. Bush in Osama bin Laden - bodite iskreni - kdo bi dobil glas občinstva v Pakistanu?" je vprašal Stewart. "Mislim, da bi oba porazno izgubila," je odvrnil Mušaraf in si z odgovorom prislužil smeh, aplavz in naklonjenost ameriškega (liberalnejšega) občinstva.