Donacije, posvojitve in širjenje informacij o pravilni oskrbi in možnosti posvojitve so v veliko pomoč. Foto: BoBo
Donacije, posvojitve in širjenje informacij o pravilni oskrbi in možnosti posvojitve so v veliko pomoč. Foto: BoBo

Na dnevu odprtih vrat bodo v Zavetišču Ljubljana predstavili zavetišče, za otroke so pripravili tudi ustvarjalne delavnice. Ker bo vse v znamenju praznovanja svetovnega dneva mačk, ki ga praznujemo 8. avgusta ter je namenjen ozaveščanju o njihovem pomenu, dobrobiti in pravicah, bo strokovnjakinja za vedenje mačk Pšena Kovačič vodila predavanje o dobrobiti mačk in odnosu do njih.

Z motom Mačke niso igračke družbo spodbujajo k odgovorni posvojitvi mačk, zato bo v soboto popoldne na dan odprtih vrat med drugim na voljo tudi posvojitev brez predhodnega naročila. Po navedbah vodje Zavetišča Ljubljana Tanje Ferenčak imajo v zavetišču 230 mačk, danes jih bo na voljo za posvojitev približno 50.

Odgovorno lastništvo vključuje tudi sterilizacijo in kastracijo

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je tako obisk zavetišča na dnevu odprtih vrat namenjen lastnikom mačk, tistim, ki razmišljajo o posvojitvi in si želijo ogledati kosmatinke, in tistim, ki jih zanima delo v zavetišču. "Kovačič boste lahko vprašali o pridobitvi nove muce ali o kakšnih težavah, ki se pojavljajo," je dejala Ferenčak, ki je v pogovoru za STA poudarila odgovorno lastništvo, kamor spadata sterilizacija in kastracija mačk.

"V zadnjem času so zavetišča polna mačjih mladičev, ki so nezaželeni in pristanejo v zavetiščih," je dejala. Po njenih besedah so donacije, posvojitve in širjenje informacij o pravilni oskrbi in možnosti posvojitve v veliko pomoč. Kot je dejala, si je vse živali v njihovem zavetišču mogoče ogledati tudi na njihovi spletni strani. V primeru odločitve za posvojitev po izpolnitvi spletnega obrazca sledi obisk v dogovorjenem terminu.

Našemu počutju lahko živali pomagajo psihično ali fizično

Strokovnjakinja za vedenje mačk, ki bo na dan odprtih vrat vodila izobraževanje, je za STA dejala, da živali "odlično zaznavajo našo elektrokemično sliko in se temu primerno ali neprimerno odzovejo". Po njenih navedbah so nekatere živali bolj naklonjene temu, da nas tolažijo, medtem ko se druge umaknejo od občutene negativne energije.

Našemu počutju lahko živali pomagajo psihično ali fizično. Kot je povedala Kovačič, se mačke uležejo na boleča, poškodovana ali patološka mesta in s svojim predenjem ter toploto pripomorejo k zdravljenju trdih in mehkih tkiv. Meni, da se bodo mačke ob neuspeli vzpostavitvi ljubečega in spoštljivega odnosa bolj navezale na prostor kot na človeka.