Vredna tudi do četrt milijona dolarjev. Foto: Reuters
Vredna tudi do četrt milijona dolarjev. Foto: Reuters

Dražitelj Propstore bo na svoji letni dražbi, ki letos poteka od 14. do 17. novembra, v živo ponudil na stotine predmetov, ki so jih nosila ali uporabljala nekatera največja hollywoodska imena. Med njimi so tudi "spominki" iz filmov o Jamesu Bondu in Harryju Potterju.

Kronski dragulj dražbe bo čelada vojaka imperija iz filma Vojna zvezd: Novo upanje (Star Wars: A New Hope). Vrednost te je ocenjena na med 250.000 in 500.000 funti (med okoli 298.000 in 596.000 evri). "To je neverjetno redek artefakt," je za Reuters povedal ustanovitelj Propstora Stephen Lane.

Še eden izmed ponujenih kostumov. Foto: Reuters
Še eden izmed ponujenih kostumov. Foto: Reuters

Iz te filmske franšize se bo prodajala tudi palica lika Yode, ki je bila uporabljena tako v Imperij vrača udarec (The Empire Strikes Back) in Jedijeva vrnitev (Return of the Jedi).

Del zbirke bo še ena redkost – plašč Clinta Eastwooda iz filma Dobri, umazani, zli (The Good, the Bad and the Ugly), ki je po besedah Lana "sinonim za večino vesternov". "Kostumi Clinta Eastwooda iz teh filmov se tako rekoč nikoli ne pojavijo," je še poudaril.

Na voljo bo tudi vrsta kostumov, vključno z obleko Batmana Michaela Keatona iz filma Batmanova vrnitev (Batman Returns), obleko, ki jo je nosil Daniel Craig v Bondovem filmu Skyfall, in posebnim suknjičem za spreminjanje velikosti iz leta 2015, ki ga je lik Michaela J. Foxa Marty McFly nosil v filmu Nazaj v prihodnost 2 (Back to the Future Part II).

Med posebnimi primerki so tudi čelada in maska Russla Crowa iz filma Gladiator, maska, ki jo je Henry Winkler kot ravnatelj Arthur Himbry nosil v filmu Krik (Scream), in obleka, ki jo je nosila Elizabeth Taylor v Kleopatri.

Za več kot 1800 predmetov ocenjujejo, da bi lahko iztržili več kot 10 milijonov funtov (11,9 milijona evrov).