Na Cambridge je hodil konec 60. letih prejšnjega stoletja. Foto: Reuters
Na Cambridge je hodil konec 60. letih prejšnjega stoletja. Foto: Reuters

Za 21. rojstni dan je Raymondu Pattnu pred leti prateta podarila posebno keramično kozo. To je po njenih besedah ustvaril kralj Karel III. "Verjamem, da je osebno poznala bodočega kralja," je dejal Kanadčan.

Dodal je, da je bila ponosna na to, da je še kot princ obiskoval univerzo Cambridge v poznih 60. letih prejšnjega stoletja, ko je kot kuharica delala za predsednika cambriškega Queens' Collegea, poroča BBC.

"Vse življenje sem cenil to kozo," je še poudaril Patten, ki je lončenino pazljivo hranil kar 55 let. Po besedah Charlesa Hansona iz dražbene hiše Hansons Auctioneers je pojasnil, da se je odločil ločiti od koze zaradi njenega zgodovinskega pomena – želel ji je najti nov dom, kjer bi jo cenili še desetletja po njegovi smrti.

Skulpturo živali so v Staffordshiru prodali za 8500 funtov (okoli 9993 evrov).

V obtoku so bankovci s kraljevo podobo v vrednosti pet, deset, 20 in 50 funtov. Foto: EPA
V obtoku so bankovci s kraljevo podobo v vrednosti pet, deset, 20 in 50 funtov. Foto: EPA

V Veliki Britaniji v obtoku novi bankovci s podobo kralja

Na Otoku so skoraj dve leti po smrti kraljice Elizabete II. v obtok končno dali nove bankovce s podobo njenega naslednika. V obtoku so bankovci s kraljevo podobo v vrednosti pet, deset, 20 in 50 funtov. Po besedah guvernerja britanske centralne banke Andrewa Baileyja gre za zgodovinski trenutek, saj je kraljica vladala rekordnih 70 let, poroča STA.

Še naprej bodo sicer v uporabi tudi tisti s podobo kraljice Elizabete II., ki je umrla septembra 2022. Čeprav se vedno več ljudi odloča za plačilne kartice, bodo bankovce zagotavljali, dokler jih bo javnost hotela.

Medtem so kovanci s podobo Karla III. v obtoku od decembra 2022.