Pri dražbeni hiši Bonhams klobuk predstavljajo kot
Pri dražbeni hiši Bonhams klobuk predstavljajo kot "prvega, ki ima na sebi tudi Napoleonov DNK". Letos sicer mineva 200 let od smrti slovitega vojskovodje in cesarja. Foto: EPA

Klobuk, s kakršnim je bil Napoleon pogosto upodobljen na umetniških delih, je bil do zdaj v zasebni lasti nekega zbiratelja, ki ga je pred leti po naključju kupil na dražbi neke nemške dražbene hiše in ni vedel, da je pripadal samemu Napoleonu.

Ko je zbiratelj klobuk temeljiteje pregledal, je videl, da so na njem začetnice in insignije francoskega cesarja, zato se je lotil raziskovanja. Za pomoč je prosil strokovnjake, ki so najprej preverili, ali dimenzije klobuka ustrezajo drugim klobukom, ki jih je nosil vojskovodja, potrdili so tudi starost klobuka, nato pa so se lotili še preverjanja pristnosti s pomočjo sodobnih znanstvenih metod.

Med drugim so klobuk pregledali tudi z elektronskim mikroskopom in na njem našli pet las, dva od teh so pregledali tudi genetsko in potrdili, da gre za Napoleonov klobuk, je po poročanju Guardiana pojasnil direktor evropske podružnice dražbene hiše Bonhams Simon Cottle.

Sorodna novica "Kakor koli tiranski se vam zdim, nisem Ludvik XVIII., zagotavljam enakost"

Ob tem je poudaril, da je zgodba omenjenega klobuka povsem drugačna od zgodovine do zdaj znanih tovrstnih pokrival, ki so jih Napoleon sam ali pa njegovi testni sodelavci podarjali plemiškim družinam, nato pa so se dedovale iz roda v rod, ali pa tistih, ki so jih vojaki s tal pobirali po bitkah.

Cottle je ob tem še pojasnil, da so izhodiščno ceno, od 100.00 do 150.000 britanskih funtov postavili, preden je bilo uradno potrjeno, da gre za "edini klobuk z Napoleonovim DNK-jem", zato pričakujejo, da bo končni izkupiček precej višji, torej vsaj milijon funtov, kot so jih za nekaj podobnih klobukov iztržili v preteklosti.

Že maja na podobni dražbi prodali 360 osebnih predmetov vladarja

Maja, ob 200. obletnici smrti slovitega Korzičana, so sicer na podobni dražbi prodali približno 360 predmetov, povezanih z Napoleonom, med drugim okrvavljen kos blaga, ki so ga položili na njegovo truplo med obdukcijo, pramen njegovih las, voščeno posmrtno maska, par njegovih tkanih nogavic in dolgo srajco z dolgimi rokavi, ki ima z rdečo nitjo izvezeno črko N.