Pivo je teklo v potokih. Foto: Reuters
Pivo je teklo v potokih. Foto: Reuters
Sorodna novica V Münchnu se je z Oktoberfestom začelo dvotedensko pivsko rajanje

"Letošnji Oktoberfest je bil še posebej sproščen," je letošnje dogajanje povzel Clemens Baumgärtner, mestni uradnik v Münchnu, odgovoren za legendarni festival. "Šotori so bili polni, a ne prenatrpani, vzdušje je bilo večinoma praznično in veselo," so povedali organizatorji in dodali, da je bilo najživahneje predvsem ob sobotah.

Organizatorji so povedali, da se je dogodka v bavarski prestolnici udeležilo približno 6,7 milijona ljudi, kar je manj od leta 2023, ko je bilo 7,2 milijona obiskovalcev. Večina jih je bila – kot običajno – iz Münchna in okolice na Bavarskem. Vseeno je bilo med udeleženci tudi lepo število tujih turistov, tudi iz ZDA, Italije, Združenega kraljestva, Avstrije, Poljske, Francije, Švice, Španije in Nizozemska. Prvič se je zgodilo, da jih je bilo veliko tudi iz Indije.

Sklepna slovesnost. Foto: Reuters
Sklepna slovesnost. Foto: Reuters

Letos so navdušenci nad pivom skupno popili približno sedem milijonov litrov hmeljeve pijače. Tako kot lani je bilo vseeno povpraševanje po brezalkoholnih pijačah veliko, med najbolj priljubljenimi so bili voda, mešanica jabolčnega soka in gazirane vode ter mešanica kole in pomarančne sode, v nemščini znana kot Spezi. Brezalkoholno pivo je predstavljalo od štiri do pet odstotkov celotne prodaje piva.

V primerjavi z lanskim letom naj bi se sicer za devet odstotkov povečala prodaja hrane. "Neporažena uspešnica ostaja pečen piščanec," so dejali o jedi, za katero je premier Markus Söder na začetku pivskega festivala dejal, da jo med Oktoberfestom je skoraj vsak dan. Politik je sicer še pred koncem prireditve odpotoval v Egipt.

Poročil o primerih, ko bi bili majhni otroci puščeni brez nadzora, ni bilo

Po smrtonosnem napadu z nožem v Solingenu in zaradi zaskrbljenosti glede možnosti politično motiviranih zločinov je letos festival potekal ob poostreni varnosti. "Kljub velikemu številu obiskovalcev se je število kaznivih dejanj in tistih, ki so potrebovali zdravniško pomoč, zmanjšalo," je poudaril Baumgärtner in dodal, da je njihov varnostni koncept očitno deloval.

Münchenska policija je v primerjavi s prejšnjim letom poročala o približno 25-odstotnem zmanjšanju kaznivih dejanj med praznovanjem. Lokalne reševalne službe so povedale, da se je glede na lansko leto število klicev zmanjšalo za približno 29 odstotkov. Službe za pomoč mladim so morale poskrbeti za "samo" šest mladoletnih ljudi, ki so popili preveč alkohola.

Številni so vrček za pivo želeli odnesti domov. Foto: Reuters
Številni so vrček za pivo želeli odnesti domov. Foto: Reuters

Poročil o primerih, ko bi majhne otroke pustili brez nadzora, ni bilo, organizatorji so pohvalili "pozorne" redarje, ki so poskrbeli, da so se očitno opiti starši z zelo majhnimi otroki zglasili pri službi za mladino, da se streznijo.

Organizatorji so povedali, da je že drugo leto zapored vsa elektrika, porabljena na lokaciji, pridobljena iz obnovljivih virov.

Med najdenimi stvarmi več parov hlač usnjenih hlač in poročni prstani

Med izgubljenimi stvarmi je bilo 3500 predmetov, od katerih se jih je približno 800 vrnilo k svojim lastnikom. Med njimi je bilo približno 700 denarnic in 700 kosov oblačil, 500 osebnih izkaznic, 315 mobilnih telefonov, 300 parov očal ali sončnih očal, 160 torb in 60 dežnikov.

Organizatorji so našteli tudi "bolj nenavadne" najdbe, kot so 16 kompletov tradicionalnih usnjenih hlač, en komplet kovinskih lisic in različne pare ženskih čevljev, za katere so domnevali, da so jih morda zapustile ženske, ki so si kupile sandale na tamkajšnjih stojnicah. Izgubljenih je bilo tudi pet poročnih prstanov, vrniti jim jih je uspelo le tri.

Varnostniki na izhodu so približno 98.000 ljudem preprečili, da bi domov s praznovanja neopaženo odnesli dodaten spominek – svoj vrček za pivo.