Zavropodi veljajo za ene največjih dinozavrov; imajo štiri ogromne tace, ogromen trup ter dolg vrat, s katerim so dosegali rastlinje. Foto: AP
Zavropodi veljajo za ene največjih dinozavrov; imajo štiri ogromne tace, ogromen trup ter dolg vrat, s katerim so dosegali rastlinje. Foto: AP

Paleontologi v londonskem naravoslovnem muzeju so prepričani, da so po welški zemlji v zgodnji eri mezozoika tacali zavropodi, ogromni pretežno rastlinojedi dinozavri, ali vsaj njihovi sorodniki.

"Vemo, da so v takratni Britaniji živeli zgodnji zavropodi, saj so v Somersetu našli kosti Camelotie, zgodnjega zavropoda, iz približno istega obdobja," je za CNN povedala paleontologinja Susannah Maidment, ki sodeluje v preiskavi welške najdbe.

Paleontologom so 3D-fotografije stopinj, ki jih je napravil ljubiteljski arheolog, poslali že leta 2020, vendar so bili strokovnjaki sprva skeptični glede najdbe, saj dobijo od splošne javnosti ogromno število fotografij, ki običajno v resnici niso nič posebnega.

Sorodna novica Kaj je v resnici pokončalo dinozavre: komet ali vulkani?

Podroben pregled fotografij je vendarle pritegnil zanimanje. "Odtisi v Penarthu so periodično razporejeni, kar nakazuje na hojo živali. Videli smo tudi premične robove, kjer je bilo blato potisnjeno navzgor. Te strukture so značilne za aktivno gibanje po mehki podlagi," je v izjavi za javnost sporočil raziskovalec Paul Barret.

Domnevne dinozavrove stopinje bi lahko pomagale razumeti vedenje dinozavrov, predvsem glede njihove hoje in migracij v čredah. Gre tudi za "zanimiv dodatek k znanju o življenju v periodi trias v Združenem kraljestvu", še meni Barret.

Zavropodove stopinje bodo pustili na plaži pri Penarthu, dokler jih ne bodo v zgodovino dokončno odnesli valovi.