Da bi bilo ličenje res popolno, računalnik s pomočjo kamere naredi tridimenzionalni posnetek obraza ter izmeri polt, sence in linije obraza. Foto: EPA
Da bi bilo ličenje res popolno, računalnik s pomočjo kamere naredi tridimenzionalni posnetek obraza ter izmeri polt, sence in linije obraza. Foto: EPA

Nastajajočo novo tehnologijo so predstavili na največjem računalniškem sejmu na svetu Cebit, ki se je pravkar končal v Hannovru.

In kako napravi kaj takega uspe? Posname obraz in nato predlaga najboljšo kombinacijo ličil.

Rešitev je zasnovana tako, da se najprej s pomočjo kamere naredi tridimenzionalni posnetek obraza ter izmeri polt, sence in linije obraza uporabnika oziroma uporabnice, saj se za zdaj ta rešitev razvija le za ženske.

Programska oprema tako pridobljene podatke o obrazu nato primerja s 60 predprogramiranimi modeli in svetuje, koliko ličil naj se nanese na določene dele obraza.

Imate na sebi ta hip ustrezna ličila?
Program lahko tudi ugotovi, ali je obstoječa kombinacija ličil, ki jo uporabnica uporablja, dejansko prava za njen obraz, je še pojasnila Kristina Scherbaum, ki je razvila program na omenjenem inštitutu.

Pri tem je dodala, da program upošteva tudi določene obrazne značilnosti, kot so pege in materina znamenja, ter da ga je mogoče predelati tako, da zna svetovati izbiro ličil tudi za točno določene priložnosti, npr. za v službo ali na zabavo.

Program je še v razvojni fazi, vendar pa naj bi ga bilo mogoče po zagotovilih njegovih avtorjev razmeroma hitro prilagoditi za komercialno uporabo.