Najdlje se je znojil Finec Timo Kaukonen. V savni je pri 110 stopinjah Celzija zdržal rekordnih 12 minut in 26 sekund. Foto: EPA
Najdlje se je znojil Finec Timo Kaukonen. V savni je pri 110 stopinjah Celzija zdržal rekordnih 12 minut in 26 sekund. Foto: EPA
Nojbolj domači v savni so očitno Finci.

Naziv najboljšega na svetu v savnanju dobi tisti, ki najdlje zdrži pri 110 stopinj Celzija v finski savni. Prvenstva na jugu Finske se je udeležilo prek sto tekmovalcev iz 17 različnih držav sveta.

Program SP-ja v savnanju
Prvi dan tekmovanja so potekale kvalifikacije in četrtfinale, zvečer pa je sledil zabavni program. V soboto je bil zgodaj popoldne na vrsti polfinale v ženski in moški kategoriji, v večernih urah pa sta sledila veliki finale obeh kategorij in slavnostna razglasitev najboljših.

Pravila igre
Med drugim so na seznamu pogojev za sodelovanje na tekmovanju opozorilo, da vsak udeleženec tekmuje na lastno odgovornost, predložiti mora potrdilo zdravnika o svojem zdravstvenem stanju, uživanje alkohola in mamil je strogo prepovedano. Organizatorji so tekmovalcem določili tudi dolžino kopalk - npr. dolžina hlačnice ni smela presegati 200 milimetrov, tekmovalci pa so morali v savni sedeti po predpisnih pravilih.

Temperatura v savni je bila 110 stopinj Celzija, vsake pol minute pa so organizatorji dodajali vodo za izparevanje. Če tekmovalci niso upoštevali pravil, so bili diskvalificirani; prijavnina je znašala 50 evrov.

Svetovno prvenstvo v najdaljšem sedenju v savni ima svojo himno, odprte pa so bile tudi stavnice. Navijači so lahko stavili na čas, ki bi lahko zadostoval za najboljšo uvrstitev.

Za poslušanje himne kliknite tukaj.