Najsrečnejši so Skandinavci. Foto: Pixabay
Najsrečnejši so Skandinavci. Foto: Pixabay

Poročilo ugotavlja, da je svet precej na robu zaradi umiranj, povezanih predvsem s pandemijo, pa tudi zaradi vse večje negotovosti, opaža pa, da je v porastu iskrena človeška dobrota.

Raziskava je zajela 146 držav sveta, vrh pa vnovič krojijo skandinavske države. Za Fince so se tako uvrstili Danci in Islandci, sledijo Švicarji, Nizozemci, Luksemburžani, Švedi, Norvežani in Izraelci, deseterico pa končujejo Novozelandci.

Slovenci smo na 22. mestu, tik za Bahrajnom in pred Kostariko, pri čemer smo v primerjavi z lansko lestvico pridobili pet mest.

Danci so se uvrstili na drugo mesto. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Danci so se uvrstili na drugo mesto. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Na drugem koncu lestvice pa najdemo Afganistance, Libanonce ter prebivalce Zimbabveja, Ruande in Bocvane, ki se tako uvrščajo med najbolj nesrečne narode sveta.

Narašča dobrodelnost

Eden glavnih sklepov poročila je pozitiven – že omenjena občutna porast dobrote in dobrotljivosti med zajetimi v raziskavi. "Veliko presenečenje za nas je bila svetovna, povsem nekoordinirana velika rast vseh oblik dobrotljivosti," je za CNN povedal John Helliwell, eden od urednikov poročila.

Doniranje dobrodelnim organizacijam, pomoč neznancem, prostovoljstvo ... Vse to narašča, in to v vseh predelih sveta. Svetovno je dobrotljivost med ljudmi narasla kar za 25 odstotkov v primerjavi z obdobjem pred pandemijo.

Ugotovitve avtorji raziskave pridobijo na podlagi anket Gallupa, v katerih so prebivalce 146 držav vprašali, naj ocenijo stopnjo svoje sreče.

Upoštevali so tudi bruto družbeni proizvod na prebivalca ter indekse socialne podpore, osebne svobode in ravni korupcije ter pričakovano zdravo življenjsko dobo.

Finska je že peto leto na vrhu. Foto: Pixabay
Finska je že peto leto na vrhu. Foto: Pixabay

Najsrečnejše države sveta
1. Finska
2. Danska
3. Islandija
4. Švica
5. Nizozemska
6. Luksemburg
7. Švedska
8. Norveška
9. Izrael
10. Nova Zelandija
11. Avstrija
12. Avstralija
13. Irska
14. Nemčija
15. Kanada
16. ZDA
17. Velika Britanija
18. Češka
19. Belgija
20. Francija

Mednarodni dan sreče