Foto: The Student
Foto: The Student

Brezplačni časopis je na univerzi v Edinburgu leta 1887 ustanovil pisatelj Robert Louis Stevenson, avtor Otoka zakladov in Ugrabljenih. Finančno neodvisnemu časopisu je grozila ukinitev, potem ko je njegov največji oglaševalec, univerzitetna študentska organizacija, prekinil dolgoletno sodelovanje, poroča Guardian.

Ekipa The Studenta je s kampanjo množičnega financiranja sprva zbrala 1000 funtov, škotski založnik DC Thomson je nato primaknil še 730 funtov, do srede zjutraj pa je nato vsota zbranih sredstev narasla že na več kot 3300 funtov.

"Povsem osupla sem. Nikdar nismo pričakovali, da bomo deležni toliko podpore," je povedala predsednica časopisa Lucy Jackson.

Jackson ustvarja časopis s skupino 25 prostovoljcev, glavni vir dobička pa je članarina 10 funtov, ki jo zaračunavajo študentom, saj si ne želijo biti odvisni od univerze ali študentske organizacije.

“Na neki način je to dobro, ker nam to omogoča, da ostajamo uredniško neodvisni,” je povedala. “Veliko našega poročanja se osredotoča na univerzo in kako slabo ji gre, zato je res pomembno, da imamo to neodvisnost.”

Tiskana izdaja zanje ključnega pomena

Z naklado 750 izvodov dvakrat mesečno so pri The Studentu skušali zbrati dodatna oglaševalska sredstva od lokalnih podjetij, a je bilo to zaradi pandemije in finančne krize izjemno težko.

Pri časopisu je svoje pero brusilo kar nekaj uglednih novinarjev in javnih oseb, vključno z nekdanjim vodjem laburistov Gordonom Brownom, ki je delal celo kot njegov urednik, BBC-jevo voditeljico Lauro Kuenssberg, pokojnim britanskim zunanjim ministrom Robinom Cookom in političnim novinarjem Jamesom Kirkupom.

Urednik The Studenta Joe Sullivan je za BBC povedal, da jim največji strošek predstavlja papir, a se je ekipi zdelo ključnega pomena, da ohranijo tiskano različico, ne pa spletno, kjer bi se borili s prepoznavnostjo.

“Nujno je, da se časopis pojavlja na pultih, na policah, v trafikah, po vseh študentskih delih Edinburga – brez tega morda ne bi mogli preživeti kot spletna publikacija,” je dejal.