Cruise prihaja v kine z novim milijonskim filmom: Misijo: Nemogoče 3. Foto: EPA
Cruise prihaja v kine z novim milijonskim filmom: Misijo: Nemogoče 3. Foto: EPA
Rolling Stones
Dedki rocka še ne mislijo na pokoj. Foto: EPA
Tyra Banks in Oprah Winfrey
Tyro je v svet pogovornih oddaj uvedla velika Oprah. Foto: EPA
Phil Mickelson in Tiger Woods
Golfisti zaslužijo največ, a Mickleson je vedno v senci Tigerja. Foto: Reuters
Zasedba Sopranovih se kljub izjemno uspešnem letu letos poslavlja. Foto: Reuters

Bogati in slavni so imeli po eni strani odlično, po drugi pa porazno leto. Obisk kinomatografov je upadel za osem odstotkov v primerjavi z lanskim letom in celo igralci, ki veljajo za zanesljiv vir dobička, so ga polomili (na primer Nicole Kidman s svojim V objemu čarovnice).

Leto so zaznamovale zvezdniške ločitve, dojenčki in prevare, kar je zasenčilo kariere igralk, kot sta Jennifer Aniston in Angeline Jolie (35. in 36. na seznamu). A tabloidni naslovi niso dovolj za utrditev položaja v Hollywoodu. Tudi velikanska plača ne. Recept je kombinacija obeh.

Najuspešnejši rockerji
Letošnji veliki zmagovalec Cruise je kljub padcu priljubljenosti še vedno kralj kinoblagajn. V preteklem letu je zaslužil 67 milijonov dolarjev. Uspešno leto so imeli tudi rockerski veterani: Rolling Stonesi so se uvrstili tik za Cruisom, med Rollingi in irsko skupino U2 pa se je vrinila še kraljica pogovornih oddaj Oprah Winfrey.

Ameriški športni milijonarji
Največji zaslužkar med športniki je Tiger Woods na petem mestu, ki se je na seznam uvrstil še peto leto zapored. Najbolje plačani igralec golfa v zgodovini je zaslužil 90 milijonov dolarjev, največ od tega je sponzorskega denarja. Zanimivo je, da je drugi športnik na seznamu že upokojeni Mohamed Ali (13. mesto), sledi pa še en golfist: Phil Mickelson. Večna tekmeca, košarkarja Kobe Bryant in Michael Jordan, sta pristala na 25. in 26. mestu, prvi evropski športnik pa je Michael Schumacher na 30. mestu. Prva ženska športnica je Maria Šarapova na ''le'' 63. mestu.

Dobrodošli na seznam
Kar nekaj zvezdnikov je na seznamu prvič: igralec Kiefer Sutherland se je zahvaljujoč neverjetnemu uspehu svoje serije 24 povzpel na 67. mesto, nekdanji supermodel, zdaj pa voditeljica pogovorne oddaje Tyra Banks, igralka golfa Michelle Wie, najmlajša na seznamu, ki je zaslužila 10 milijonov dolarjev sponzorskega denarja, še preden je dopolnila 16 let.

Kdo kraljuje na svojem področju
Najuspešnejši režiser je Steven Spielberg (6.), najuspešnejši pevec 50 cent (8.), najuspešnejša zasedba so igralci serije Sopranovi (9.), najuspešnejši pisatelj je avtor Da Vincijeve šifre Dan Brown (10.), najuspešnejše igralke pa zasedba Razočaranih gospodinj na 34. mestu.

Top 40
1. Tom Cruise
2. Rolling Stones
3. Oprah Winfrey
4. U2
5. Tiger Woods
6. Steven Spielberg
7. Howard Stern
8. 50 Cent
9. Zasedba Sopranovih
10. Dan Brown
11. Bruce Springsteen
12. Donald Trump
13. Muhammad Ali
14. Paul McCartney
15. George Lucas
16. Elton John
17. David Letterman
18. Phil Mickelson
19. J.K. Rowling
20. Brad Pitt
21. Peter Jackson
22. Dr. Phil McGraw
23. Jay Leno
24. Celine Dion
25. Kobe Bryant
26. Michael Jordan
27. Johnny Depp
28. Jerry Seinfeld
29. Simon Cowell
30. Michael Schumacher
31. Tom Hanks
32. Rush Limbaugh
33. Denzel Washington
34. Zasedba Razočaranih gospodinj
35. Jennifer Aniston
36. Angelina Jolie
37. Dvojčici Olsen
38. Nicole Kidman
39. The Eagles
40. Rod Stewart