Najvplivnejša ženska na svetu. Foto: EPA
Najvplivnejša ženska na svetu. Foto: EPA
Hillary Rodham Clinton
Od prve dame do senatorke. Foto: EPA
Oprah Winfrey
Vedno bolj bogata in vedno bolj vitka. Foto: Reuters

Za leto 2004 so v kategoriji najvplivnejših predstavnic nežnejšega spola prvih deset mest zasedle predvsem dame iz sveta politike.

Na prvem mestu se je znašla Condoleezza Rice, svetovalka za nacionalno varnost v Bushevi vladi. Na drugem mestu se nahaja namestnica kitajskega premierja in nekdanja podžupanja Pekinga Vu Ji. Tretja je predsednica indijske kongresne stranke Sonia Gandhi. Mesto za njo je ameriška prva dama Laura Bush, sledi pa ji nekdanja prva dama in zdajšnja senatorka Hillary Rodham Clinton.

Na šestem in sedmem mestu sta sodnici ameriškega vrhovnega sodišča Sandra Day O'Connor in Ruth Bader Ginsburg. Na osmem mestu je indonezijska predsednica Megavati Sukarnoputri, za njo pa je filipinska predsednica Gloria Arroyo, ki je na prvem mestu med najpomembnejšimi ženskimi predsednicami sveta.

Zadnja izmed deseterice je Carleton Carly Fiorina, ena izmed vodilnih v ameriškem podjetju Hewlett Packard.

Med ženskimi direktoricami je na prvem mestu podpredsednica oddelka za lepotno industrijo v ameriškem podjetju Procter & Gamble Susan Arnold.

Najvplivnejša dedinja na svetu je Abigail Johnson, predsednica ameriškega podjetja za menedžment in tržne raziskave Fidelity.

Med ženskami iz sveta medijev in zabavne industrije vodi ameriška televizijska novinarka in voditeljica na mreži ABC Barbara Walters.

Med soprogami sveta je najvplivnejša britanska prva dama Cherie Booth Blair.

Med najvplivnejšimi zvezdniki sveta je na najvišje mesto uvrščena prav ženska, in sicer kraljica dnevnega televizijskega programa Oprah Winfrey. Njen dohodek v letu 2004 ocenjujejo na 225 milijonov ameriških dolarjev, njeno ime so uporabniki spleta poiskali skoraj 6-milijonkrat, v časopisju se je pojavila kar 21.671-krat, na TV-ju in radiu pa več kot tisočkrat. Njen imperij O zajema knjige, revije, filme, poleg razvpite pogovorne oddaje, seveda.