Petorčki tehtajo med 1,5 in 1,8 kilograma. Foto: epa
Petorčki tehtajo med 1,5 in 1,8 kilograma. Foto: epa
Po rojstvu otrok bo Luiza ostala doma.
Biološka mati otrok občuduje enega od svojih petih novorojenčkov. Foto: epa
Vsi petorčki se počutijo dobro. Foto: epa

25-letna Teresa Anderson je v Phoenixu povila pet fantkov, težkih od 1,5 in 1,8 kilograma, njihova biološka starša Luiza Gonzalez in Enrique Moreno pa sta jih poimenovala Enrique, Jorge, Gabriel, Victor in Javier.

Novorojenčki so na svet prišli s carskim rezom, vsi pa se dobro počutijo. Najmanjši med njimi bo zaradi srčne okvare sicer moral na operacijo, vendar zdravniki upajo na najboljše.

Andersonovi, sicer materi dveh otrok, je bilo za nadomestno materinstvo obljubljenih 15.000 dolarjev, vendar se je denarju takoj, ko je izvedela, koliko bo v resnici otrok, odpovedala. Dejala je, da se zaveda, da so otroci veliko veselje, da pa pet otrok pomeni tudi ogromno finančno breme.

Mlada starša, Luiza in Jorge, ki sta dolgo čakala na vsaj enega otroka, sta presrečna, nekoliko pa ju skrbi veliko finančno breme, ki ga pet otrok prinese s seboj. Jorge dela kot krajinski arhitekt, Luiza pa bo ostala doma in skrbela za številčno družinico.

Zdravniki, ki so skrbeli za nemoten porod, ki se je zgodil v 33. tednu, so dejali, da je to eden od izjemno redkih primerov, ko nadomestna mati rodi petorčke. V maternico Andersonove so sicer vsadili pet oplojenih jajčec, vendar niso pričakovali, da se bodo vsa prijela, saj se to zgodi zelo redko. Tako redko, da o tem ne obstajajo niti statistični podatki.

"Nosečnost s petorčki je zelo zahtevna," je dejal porodničar, ki je skrbel za naporen porod. "Da pa to delaš za nekoga drugega, je res izjemno!"

V ZDA je nadomestno materinstvo dovoljeno in kar pogosto, pri nas pa pari, ki imajo težave z neplodnostjo, take pomoči ne morejo zahtevati, saj zakonsko ni dovoljena. Mnogi namreč v tem vidijo le kupčevanje z otroki.