"Mačka izgleda bolj veličastno." Foto: EPA

Medtem ko so Kitajska, Japonska, Južna Koreja in druge vzhodnoazijske države praznovale lunarno novo leto, ki je letos v znamenju zajca, so prebivalci Vietnama izjema – namesto tega so pozdravili leto mačke.

Kipi mačk so po celi državi. Foto: EPA
Kipi mačk so po celi državi. Foto: EPA

Svoje tradicije Vietnamci niso pripravljeni spremeniti. "Zajec nima enake moči kot mačka," je dejal prebivalec Hanoja, ki je s ponosom opozoril, da se je pred 60 leti rodil v letu mačke. "Mačka izgleda bolj veličastno, saj je med drugim podobna majhnemu tigru," je še dodala ena izmed prebivalk.

Teorije o izvoru te tradicije so različne

Uradne razlage, kdaj in zakaj so Vietnamci zajca zamenjali za kosmatinko, ni. Raziskovalec kulture iz Hanoja je dejal, da bi razlog za izbiro mačke lahko bilo to, da se izraz zajec v kitajskem astrološkem sistemu v mandarinščini izgovori mao, kar pa je podobno vietnamski besedi za mačko. Prav tako v Vietnamu vzreja zajcev ni prav pogosta.

Na stojnicah ne manjkajo niti mačji talismani. Foto: EPA
Na stojnicah ne manjkajo niti mačji talismani. Foto: EPA

Po njegovih besedah je mačka sicer za večino prebivalcev trdna družinska prijateljica, ki pomaga zaščititi pridelke in hrano pred glodavci, obenem pa odganja zle duhove in prinaša srečo. Kljub temu se lahko, predvsem na podeželju, še vedno pojavijo na jedilniku, čeprav so to oblasti prepovedale.

Mačke tudi v lokalih

Preden so uradno vstopili v novo leto in so ulice preplavila praznovanja, pa so se skulpture mačk pojavile na javnih mestih po vsej državi. Na stojnicah niso manjkali niti mačji talismani in drugi posebni spominki. V želji, da bi pritegnile stranke, so nekatere kavarne mačke namestile kar v svojih prostorih.

Čeprav se načeloma tamkajšnja praznovanja bistveno ne razlikujejo od preostalih držav, ki praznujejo lunarno novo leto in sledijo kitajskemu horoskopu 12 znamenj, Vietnam odstopa še v enem primeru – leta 2021 namesto vola pozdravili leto vodnega bivola.