Ugotovili so, da tigri, sloni, divje svinje in leopardi dosegajo večjo populacijo na območjih, kjer sobivajo z ljudmi. Foto: EPA
Ugotovili so, da tigri, sloni, divje svinje in leopardi dosegajo večjo populacijo na območjih, kjer sobivajo z ljudmi. Foto: EPA

Človek s svojim širjenjem uničuje živalske habitate, zato se številne vrste borijo za preživetje, vendar obstajajo tudi primeri, ko oba "ekosistema" lahko sobivata. V študiji univerze v Queenslandu so znanstveniki primerjali številčnost štirinajstih največjih azijskih živalskih vrst pred in med življenjem blizu človeštva.

Raziskava nasprotuje dozdajšnjim domnevam

Živali so se prilagodile življenju med ljudmi. Foto: EPA
Živali so se prilagodile življenju med ljudmi. Foto: EPA

Ugotovili so, da tigri, sloni, divje svinje in leopardi dosegajo večjo populacijo na območjih, kjer sobivajo z ljudmi. "Naši rezultati kažejo, da nekatere velike živali v pravih pogojih lahko živijo v neposredni bližini človeka in ne izumrejo," je povedal Zachary Amir, doktorski študent fakultete za biološke znanosti univerze v Queenslandu.

Zakaj nekatere živalske populacije cvetijo v človeški bližini?

Dodal je, da podatki nasprotujejo številnim prejšnjim domnevam, da ljudje in živalstvo ne morejo živeti na istem območju. Glavni razlogi za ogroženost živalskih vrst so v preteklosti bili lovci, vendar so strožji ukrepi in nadzor umirili čezmerno ubijanje. "V primeru tigrov, slonov, divjih prašičev in leopardov smo v Aziji opazili, da so njihove populacije večje tam, kjer sobivajo z ljudmi," je še povedal Amir in dodal, da ukrepi proti krivolovu v narodnih parkih kljub turizmu delujejo. Prav tako so raziskovalci povedali, da z omejevanjem lova lahko ljudje nudijo več habitata živalim tudi na območjih, ki so prej veljala za preveč okrnjena ali preblizu človeškim naseljem.

Težave z izumiranjem ostajajo

Kljub eni redkih dobrih novic znanstveniki svarijo, da smo trenutno v obdobju šestega "velikega izumrtja", saj dnevno izumre ali izgine več kot 150 živalskih vrst. Prav tako podatki kažejo, da se je svetovna živalska populacija v preteklih 50 letih skrčila za več kot dve tretjini. "Človeštvo izgublja bitko ohranjanja narave," so s temačno napovedjo sklenili znanstveniki.